"Al polític se li ha d’ensenyar què és una empresa"

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, defensa que "els conflictes amb Cecot i Pimec són passat"

Cercle Financer "La Caixa" amb Isidre Fainé, Miquel Roca, Josep Sánchez Llibre, Jordi Gual i Gonzalo Gortázar| Cedida Cercle Financer "La Caixa" amb Isidre Fainé, Miquel Roca, Josep Sánchez Llibre, Jordi Gual i Gonzalo Gortázar| Cedida

"La constitució de l'home és obra de la naturalesa, la de l'Estat és obra de l'art", assegurava el filòsof il·lustrat Jean-Jacques Rousseau que va deixar escrit El Contracte Social per a la posteritat. Més de dos segles i mig després de la publicació d'aquesta obra, la seva filosofia política segueix plenament vigent molt més enllà de la Revolució Francesa i el famós trident de Libérté, égalité et fraternité. Això, sí reconvertit en ple segle XXI en El Pacte Social

Més info: Foment reescriu la seva història: gosadia i unitat

"És una obvietat que la crisi ens ha dit, clarament, que el contracte social que ha existit a Europa des de la fi de la Segona Guerra Mundial ha quedat esberlat. Hem de formular al meu entendre un nou contracte social que miri al futur", ha assegurat el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, durant la ponència Anem bé? del Cercle Financer de "La Caixa" i acompanyat per grans directius com Isidre Fainé, Jordi Gual, Gonzalo Gortázar o Miquel Roca, entre d'altres.  

Un pacte social, de Rousseau a Walt Disney

Fainé li ha donat entrada tot recordant una cita de Walt Disney: “Si pots somniar-ho vol dir que un dia ho pots aconseguir”. Segons Sánchez Llibre, aquest nou pacte social implica equilibri entre empresaris, treballadors i capital per tal de generar riquesa i permetre que les persones puguin viure dignament, evitant així que les desigualtats, la precarietat, els salaris baixos o la inestabilitat siguin un factor de risc per al creixement econòmic i el benestar social. 

Sánchez Llibre: "Els empresaris no volem anar als jutjats per les diferències que tenim a les patronals"

I a la pràctica, quin millor pacte social per a Foment del Treball que el que ha tancat aquest 2019 amb Cecot i Pimec. "Els conflictes interns són ja passat". I amb el comptador a 0. A parer seu, la primera és "una societat molt eficient" i la segona "mai la criticaria" després d'haver-hi treballat molts anys com a diputat. "Quan surt el sol, surt per a tothom. Els empresaris no volem anar als jutjats per les diferències que tenim a les patronals", ha afegit davant l'atenta mirada dels presidents Antoni Abad (Cecot) i Josep González (Pimec). 

Foment és "la casa gran" dels empresaris catalans... Però també de les petites i mitjanes empreses o els autònoms. Així ho defineix Sánchez Llibre que ha fet valdre les seves aliances amb la MWCapital, el Port de Barcelona, Talent Hub o Aijec per atraure encara més l'economia tradicional, però sobretot la nova economia. "Jo vaig recte pel centre i vull que la dreta i l'esquerra vingui cap al centre", ha bromejat. 

Més info: Pimec i Foment, un matrimoni amb separació de béns

A tot plegat, Catalunya és una terra "privilegiada". Tant és així que és un ecosistema de més de 600.000 empreses locals i innovadores, multinacionals que hi aposten per instal·lar tecnologia i centres d'excel·lència i per últim, un ecosistema de 1.300 startups. 

"Que Déu t'escolti!"

Roca ha definit Sánchez Llibre com a "negociador imbatible i treballador infatigable que no coneix el concepte impossible" i ha exclamat "Que Déu t'escolti!" després de la seva ponència. Els uneix la religió i una militància política amb càrrecs de pes a Convergència i Unió. La primera a intervenir en el torn de preguntes ha estat la presidenta d'Olof Palme i exdiputada Anna Balletbò que ha aconsellat "empoderar una mica més als polítics, que fan les lleis".  

Tot i no voler fer plantejaments polítics que no li corresponen, Sánchez Llibre ha reconegut haver mantingut diferents contactes amb polítics de primera fila a la Generalitat i al Govern espanyol, alhora que ha reivindicat que "al polític se li ha d'ensenyar què és una empresa, les dificultats i entranyes que implica tirar endavant".

Sánchez Llibre: "Quan la política es converteix en un problema tenim davant un gran fracàs col·lectiu"

En aquest sentit, Sánchez Llibre ha volgut treure pit i reivindicar els esforços de la patronal catalana a favor d'una agenda econòmica de país per "crear ponts de diàleg i negociació" amb altres comunitats i l'Estat. "Amb la complicitat d'un govern és molt més fàcil fer les coses", ha reblat. Còmplices o no, ha criticat "l'any perdut" de Catalunya i Espanya en matèria de pressupostos de la mà de la inestabilitat política. 

La política, com a solució econòmica

A tall d'exemple, des de Foment del Treball s'ha proposat una fiscalitat competitiva, eliminació dràstica de l'impost de patrimoni, unes normes de joc a mitjà i llarg termini, una revisió general de l'IVA i els tipus reduïts, la formació dual  o el reconeixement de l'economia submergida del conjunt d'Espanya  "Quan la política es converteix en un problema tenim davant un gran fracàs col·lectiu", ha alertat.

I per acabar de la forma més igualitària possible, el president de Foment ha recordat les paraules del seu vicepresident i president de la Cambra Oficial de Contractistes Joaquim Llansó: "Els homes de la junta aviat haurem d'anar sortint perquè només fitxem dones". I encara ha afegit: "No es tracta de buscar dones pel fet de ser dones, sinó de trobar persones molt competents". 

"Hem d'assentar les bases d'un nou pacte social que miri el futur que estabilitzi la nostra societat, els polítics, els empresaris, els sindicats, les universitats, els centres de recerca i els intel·lectuals. Tots hem de dirigir el nostre esforç aquest nou pacte que garanteixi una societat econòmica, social, medioambiental i sostenible", ha conclòs Sánchez Llibre. Per contractes socials de Roussau, voluntat de pacte i somnis de Disney no serà... O sí. 

Més informació
Foment i Cecot renoven els vots patronals
Foment reclama que s'elimini l'impost de patrimoni
Avui et destaquem
El més llegit