• Empresa
  • Banc Sabadell guanya 489 milions al primer trimestre (+58,6%) i supera les expectatives de capital

Banc Sabadell guanya 489 milions al primer trimestre (+58,6%) i supera les expectatives de capital

L'entitat vallesana canvia el concepte de l'impost a la banca i torna a augmentar la retribució prevista als seus accionistes en 100 milions d'euros

Edifici del Banc Sabadell a Sant Cugat del Vallès | EP
Edifici del Banc Sabadell a Sant Cugat del Vallès | EP
Redacció VIA Empresa
Barcelona
08 de Maig de 2025
Act. 08 de Maig de 2025

Banc Sabadell ha tornat a créixer per sobre de les expectatives. L'entitat vallesana ha anunciat aquest dijous un benefici net atribuït de 489 milions d'euros al primer trimestre de l'any. Es tracta d'un 58,6% més en comparació amb les xifres de l'any passat, quan va anotar-se 308 milions. Hi ha diferents factors que expliquen aquest repunt. Si bé el banc ha remarcat l'increment del 13,6% dels ingressos totals (marge brut), que es tradueix en 1.641 milions d'euros, o l'avenç de l'1,3% de les comissions (344 milions), també ha influït la reclassificació de l'impost a la banca.

 

Així, el Sabadell ha passat de pagar 192 milions d'euros corresponents a tot l'exercici -i comptabilitzats al primer trimestre- als 31 milions d'enguany. Una retallada de 161 milions que condiciona l'evolució, malgrat que el banc ha canviat aquest any la figura del gravamen: ha deixat de ser una contribució que es compta a la línia d'ingressos per passar a ser un tribut que es comptabilitza just abans del benefici.

En qualsevol cas, la diferència també s'ha observat als balanços dels tres altres grans bancs de l'Estat -CaixaBank,BBVA i Banco Santander-, que van presentar els seus comptes la setmana passada. Cal recordar que el nou tribut preveu que es meriti trimestre a trimestre i no en una única quota al primer període de l'any, com succeïa fins ara. A més, en el cas del Sabadell, l'entitat va pronosticar a finals del 2024 que pagaria uns 30 milions menys a finals d'exercici, donat el nou caràcter progressiu de la taxa. Ara, el càlcul s'ha duplicat i preveu abonar 124 milions (-68 milions).

 

Més enllà d'aquest matís, els principals indicadors presenten una variació positiva. Un dels més destacats pel banc és la seva ràtio de capital, que s'ha situat en el 13,31% després de generar 29 punts bàsics de capital en el trimestre i 103 punts bàsics en termes interanuals. Un creixement "per sobre de les expectatives" i que demostra "fortalesa financera", d'acord amb el comunicat del Sabadell.

Enmig de l'OPA hostil del BBVA, el banc català ha reafirmat el "compromís de l'entitat amb la consecució dels seus plans i la fiabilitat del seu projecte en solitari"

En aquest sentit, la rendibilitat RoTE s'ha elevat 276 punts bàsics interanuals i s'ha enfilat fins al 15% (14,1% recurrent). Addicionalment, els comptes de l'entitat s'han vist impulsats per uns majors volums gràcies a la robusta evolució de l'activitat comercial, la millora de la qualitat dels actius, i per tant descens de les provisions, així com pel creixement de la filial TSB, recolzat en la cobertura de tipus d'interès (structural hedge).

Al seu balanç, el Sabadell ha assenyalat que els resultats trimestrals estan "alineats amb els objectius financers establerts" per a 2025. Tot plegat, en un moment sensible de l'OPA hostil que el BBVA té llançada sobre l'entitat catalana, i a la qual el banc ha fet referència quan ha reafirmat el "compromís de l'entitat amb la consecució dels seus plans i la fiabilitat del seu projecte en solitari".

Nou augment de la retribució a l'accionista

Els últims resultats de Banc Sabadell han estat marcats pels grans augments període a període, cosa que s'ha traduït en diverses millores de la retribució a l'accionista. Aquests comptes no han estat una excepció i l'entitat ha estimat un augment d'uns 100 milions d'euros.

González-Bueno ha reivindicat la catalanitat del Sabadell durant l'acte | Cedida
González-Bueno ha reivindicat la catalanitat del Sabadell | Cedida

"Calculem que en el conjunt de 2024 i 2025, la suma de dividends i de recompres d'accions ascendirà a un total de 3.400 milions d'euros", ha anunciat el conseller delegat, César González-Bueno. El repunt és també un nou incentiu perquè l'accionista del banc català continuï apostant pel projecte en solitari del Sabadell.

Més detalls: els ingressos s'estabilitzen i les hipoteques es disparen

En el capítol dels ingressos, s'observa una tendència a l'estabilització. Els ingressos del negoci bancari (marge d'interessos més comissions netes) van assolir els 1.560 milions d'euros en el primer trimestre de 2025, pràcticament en línia (-0,7%) amb el mateix període de l'any anterior. D'altra banda, el marge d'interessos va presentar una altra taxa negativa (-1,3%) i es va quedar als 1.216 milions d'euros.

Els costos totals es van situar en 758 milions d'euros en els tres primers mesos de l'any, un 0,9% interanual més, en línia amb el que s'esperava. Per la seva banda, el marge recurrent (marge d'interessos més comissions menys costos recurrents) es va situar en 801 milions d'euros (-2,3%). Amb tot això, la ràtio d'eficiència del grup ha millorat en 1,4 punts en la comparativa interanual, fins a tancar en 46,2%. D'altra banda, les provisions totals es van escurçar un 29,2%, fins a situar-se en 148 milions d'euros. El banc ho atribueix principalment a una millora del perfil de risc.

Tal com ha passat amb els altres grans bancs de l'Estat, els resultats del Sabadell mostren una gran evolució del crèdit viu. En concret, la inversió creditícia viva va tancar el passat mes de març amb un saldo de 158.308 milions d'euros, un 5% més interanual. En aquest apartat, l'entitat vallesana ha detectat dos grans vectors de creixement: el comportament del crèdit a empreses i els préstecs hipotecaris.

A Espanya, la nova producció de crèdit a empreses, és a dir, el finançament a mitjà i llarg termini sense incloure el circulant, s'ha enfilat a 4.510 milions d'euros en el primer trimestre de 2025, la qual cosa suposa un increment de l’1% respecte al mateix període de l'any anterior.

En només un any, la concessió d'hipoteques del Sabadell s'ha disparat un 81%, amb un total de 1.645 milions d'euros

En el segon cas, l'augment és considerablement superior. La concessió d'hipoteques s'ha catapultat un 81% interanual fins al març, amb 1.645 milions d'euros en total. El creixement de la demanda de crèdit per a l'adquisició d'habitatge s'ha reflectit igualment en un major dinamisme del crèdit al consum, que ha ascendit un 26% interanual.

Finalment, l'anàlisi conclou amb un altre apunt: el repunt de la facturació de targetes, que ha avançat un 6%, fins als 6.060 milions d'euros a tancament de març; i dels Terminals Punt de Venda (TPVs), que s'ha incrementat un 5% en el primer trimestre de l'any, amb 13.043 milions d'euros.

Creixen els recursos gestionats de clients i baixa la morositat

Pel que fa al passiu, els recursos de clients en balanç han tancat el primer trimestre de 2025 en 168.751 milions d'euros, el que suposa un 4,5% més interanual. Els saldos de comptes a la vista s'han situat en 138.173 milions d'euros, i han representat un creixement del 2,9% interanual. Per la seva banda, els dipòsits a termini han sumat 30.431 milions d'euros, amb un augment del 14,4% en termes interanuals.

Així, els recursos de clients fora de balanç han arribat als 47.591 milions d'euros a tancament de març, fet que implica un increment del 12,9% interanual. Aquest augment s'explica, principalment, per la bona evolució en noves subscripcions de fons d'inversió.

D'aquesta manera, els recursos de clients dins i fora de balanç han acumulat un total de 216.342 milions d'euros al març, un creixement interanual del 6,3%. A més, els actius totals han sumat 249.186 milions d'euros en el primer trimestre de l'exercici, amb un augment del 5,5%.

Els recursos de clients totals han millorat un 6,3% alhora que la ràtio de morositat ha caigut fins al 2,67% i suma dos trimestres consecutius per sota del 3%

L'altra cara de la moneda és el saldo d'actius problemàtics, el qual s'ha reduït en 286 milions d'euros en tres mesos (-5%), mentre que la caiguda és de fins a un 19% en termes interanuals. D'aquesta manera, el Sabadell ha acabat març amb actius problemàtics per import de 5.394 milions d'euros, dels quals 4.583 milions d'euros corresponen a préstecs dubtosos i 811 milions d'euros a actius adjudicats.

Fruit d'aquest descens, la ràtio de morositat ha baixat fins al 2,67% el març de 2025. És el segon trimestre consecutiu per sota del nivell del 3%. A més, aquesta ràtio és millor que el 2,84% del trimestre immediatament anterior i compara igualment en positiu amb el 3,46% de març de 2024.