
El Banc Sabadell ha acordat vendre la seva filial britànica, TSB Banking Group, al Banco Santander per 2.650 milions de lliures (3.100 milions d'euros, al canvi). El consell d'administració de l'entitat vallesana ha optat per acceptar la proposta del banc d'Ana Botín per davant de la de Barclays, l'altra empresa que havia presentat una oferta formal pel negoci britànic del Sabadell. Altres interessats com NatWest o HSBC no han arribat ni tan sols a l'última instància perquè no van registrar una proposta vinculant abans del passat divendres 27 de juny.
Malgrat que la cúpula directiva del Sabadell ha autoritzat l'operació, la decisió final l'haurà de prendre la junta extraordinària d'accionistes ja convocada pel dimecres 6 d'agost, donat que el banc català es troba immers en una OPA hostil iniciada pel BBVA i està sotmès al deure de passivitat previst a l'article 28 de la Llei d'Opes. La passada setmana, el conseller delegat, César González-Bueno, va avançar que l'entitat ja incorporaria les projeccions d'una hipotètica venda al pla estratègic que el Sabadell presentarà el pròxim dijous 24 de juliol.
Aleshores, el dirigent va aclarir que l'operació no tindria "res a veure amb l'OPA" i que només es faria "si crea valor pels accionistes". Dues premisses que el president del banc, Josep Oliu, ha confirmat en un comunicat aquesta tarda. “Aquesta operació afavoreix els nostres accionistes independentment de l'existència de l'OPA. Per tant, si la Junta General l'aprova es durà a terme encara que l'OPA decaigui”, ha insistit.
Amb els 3.100 milions d'euros acordats (3.400 milions, quan se sumi el benefici del TSB), el Sabadell ha anunciat un dividend extraordinari en efectiu de 50 cèntims d'euro per acció, equivalent a aproximadament 2.500 milions d'euros. Aquest s'entregarà previsiblement durant el primer trimestre del 2026, quan es preveu que la transacció acabi de tancar-se. A més, el banc català ha destacat que després de la venda preveu mantenir el nivell de capital per sobre del 13%. Algunes projeccions prèvies a la transacció disparaven la xifra al voltant d'un 16%.
A l'espera del vistiplau definitiu dels accionistes, el Sabadell es desprendrà de la seva filial britànica una dècada després. L'any 2015 va tancar l'adquisició per 1.700 milions de lliures, és a dir, 1.200 milions menys que el seu preu de venda actual. Lluny de relacionar l'operació amb l'OPA del BBVA, González-Bueno ha reiterat que la decisió permetrà el Sabadell "centrar la seva estratègica a Espanya".
El BBVA, resignat i a l'aguait
L'anunci de la venda del TSB s'ha produït justament 24 hores després que el BBVA anunciés la seva decisió de tirar endavant amb l'OPA tot i les condicions imposades pel govern espanyol a l'operació. Aleshores, el president del banc basc, Carlos Torres, no va voler donar cap detall més enllà de ratificar les seves intencions perquè, des del seu punt de vista, l'OPA continua generant un "enorme valor" per als accionistes de totes dues entitats.
De moment, des de La Vela no s'han pronunciat sobre l'anunci del Sabadell. Prèviament, però, Torres sí que va criticar a Onda Cero que l'actual no era un "moment idoni" per vendre's el TSB a les portes d'un període d'acceptació. En qualsevol cas, el banquer va descartar "cap incidència" d'aquesta transacció a la seva oferta perquè la proposta basca "ja està expressada en accions del BBVA".
Al seu comunicat, el Sabadell també ha volgut separar la venda del TSB de l'OPA. A finals de la passada setmana, González-Bueno ja va argumentar que l'operació "no era una poison pill", és a dir, una estratègia per defensar-se d'una oferta pública d'adquisició d'una altra empresa.
Oriol Amat i Jaume Puig destaquen que la venda del TSB per un "preu adequat" atempta contra les sinergies d'exposició internacional que tant interessaven al BBVA
Val a dir, però, que alguns analistes com el CEO i CIO de GVC Gaesco Gestión, Jaume Puig, van apuntar fa uns dies a VIA Empresa que l'operació era "la millor defensa que hem vist fins ara" per part de l'entitat vallesana. "El BBVA no està interessat a disposar de més caixa, sinó a l'exposició als mercats internacionals. Si el Sabadell s'ho ven és la millor defensa que es pot articular", va agregar.
També el catedràtic de la UPF Barcelona School of Management, Oriol Amat, va considerar que la venda del TSB atemptava contra aquesta sinergia que tant agradava al BBVA. "Amb l'OPA, el BBVA reduiria una mica la concentració de risc a països com Turquia o Mèxic i guanyaria presència a l'estat espanyol i el Regne Unit", va explicar. Sense el TSB, perd aquesta segona àrea geogràfica d'interès.
D'altra banda, Amat també va assenyalar que el preu final de l'operació determinaria si aquesta seria "poc o molt interessant". Els 3.100 milions d'euros pactats estan per sobre del "preu adequat" de 2.900 milions que la reputada firma Alantra li va posar al TSB. A més, també supera amb escreix els 2.600 milions d'euros que inicialment s'havien reportat.