"L'objectiu fundacional de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) és aconseguir la independència d'aquest país", ha començat la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, durant la primera roda de premsa de la candidatura Eines de País després de guanyar les eleccions a la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona. L'ambient a la seu del carrer Marina era d'eufòria entre els presents i és que el futur govern de la Cambra ja s'ha posat en marxa amb 17 aspirants al consell i quatre candidats presidenciables. De moment, però, encara no hi ha noms concrets que siguin públics. Tot està pendent de votació.
Paluzie ha fet balanç de les eleccions camerals i ha reivindicat la necessitat de què hi hagi "institucions renovadores i regeneradores que estiguin al costat del teixit productiu del país malgrat les dificultats de tenir un Estat totalment en contra". En concret, Eines de País es va presentar a les Cambres de Terrassa, Sabadell, Manresa i Barcelona.
Roset: "Barcelona és la Cambra de les Cambres, però no ho centralitzem tot a Barcelona. Des de Terrassa hem obert les portes al territori"
El fundador de Petrolis Independents i candidat d'Eines de País a Terrassa, Jordi Roset, ha estat un dels primers a intervenir. "Barcelona és la Cambra de les Cambres, però no ho centralitzem tot a Barcelona. Des de Terrassa hem obert les portes al territori", ha defensat. Gràcies també a la força de "voluntaris, mailings, base de dades o campanyes de comunicació", els resultats arreu de Catalunya són els següents: 31 vocalies a Barcelona, 10 vocalies a Terrassa, 4 vocalies a Sabadell i 2 vocalies a Manresa. En total, 46 vocals dels 67 presentats, el que suposa un 68% d'èxit a tota Catalunya i 7.479 vots a la Cambra de Barcelona.
El 'lobby' de la Cambra
"Es tracta de posar la Cambra al servei de la majoria i no al servei d'uns pocs", ha recordat Paluzie. I ja s'han detallat alguns dels principals eixos estratègics de la candidatura Eines de País: exercir de "lobby que fa pressió en polítiques determinades" o fer estudis econòmics sobre el boicot, els canvis de seu social, el dèficit fiscal o la viabilitat econòmica de la independència, entre d'altres.
Paluzie: "Volem saber si van ser exclusivament campanyes de pressió política, què va passar amb la rumorologia dels dipòsits bancaris, van ser institucions de l'Estat espanyol que van treure dipòsits de la Caixa i el Sabadell"
"Volem saber què va passar amb les campanyes de pressió política, què va passar amb la rumorologia dels dipòsits bancaris, van ser institucions de l'Estat espanyol que van treure dipòsits de la Caixa i el Sabadell... En tot això hi ha hagut molta foscor i poca transparència. Hem trobat a faltar estudis sobre la campanya de la por econòmica i canvis de seu sense justificació", ha insistit Paluzie.
Lobby, allò que l'economista Xavier Sala-i-Martin definia al FAQS com "pressionar els polítics perquè prenguin decisions, introdueixin normatives i lleis que afavoreixin a la gent a la qual dones suport". I encara afegia: "El Valls es va posar enmig i va dir no volem ni DUI ni 155. La part important és un lobby però no per ser independentistes sinó per a les petites empreses".
En aquest sentit, la candidata Roser Xalavarder (Nubur XXI) ha defensat que "hem obert la porta a què l'empresariat es manifesti com a independentista, cosa que ens havien fet creure que no era possible". Un dels seus primers objectius és també "arreglar el cens i que el vot sigui abastable per a tothom" per tal d'arribar als 423.146 potencials electors de la Cambra de Barcelona (una xifra superior al totpoderós Barça).
Sala-i-Martin: "Fer lobby és pressionar els polítics perquè prenguin decisions, introdueixin normatives i lleis que afavoreixin a la gent a la qual dones suport"
La candidata Maria Català (Bacus Events) que es va imposar a Enric Crous a l'epígraf Activitats Immobiliàries, lloguers, serveis empresarials ha posat en valor la transversalitat d'Eines de País: emprenedors, negocis familiars i internacionals, cooperatives, activitats tradicionals, alta tecnologia, innovació, col·laboració público-privada... "Volem fer la Cambra un actor estratègic per a l'economia i fer de Catalunya el país amb més benestar i riquesa d'Europa", ha explicat.
I ara què? I ara qui?
La gran pregunta "I ara què? I ara qui?" ha arribat de la mà de Jesús Serra (Ràpid i Segur) que s'ha imposat a Fomento de Construcciones y Contratas a l'epígraf Construcción. La resposta no s'ha fet esperar: "No som una candidatura presidencialista. La Cambra serà gestionada per un equip, el millor que puguem crear". Sense donar masses més detalls, sí que ha explicat que ja hi ha 17 candidats que s'han ofert a formar part del consell executiu, dels quals cinc són dones.
En el torn de preguntes, s'ha insistit a saber qui són els candidats a la presidència de la Cambra de Barcelona. "Aquests dies hi ha hagut moltes filtracions i coses que no s'han dit des de la nostra candidatura", ha alertat Xalavarder. Tot i això, sí que ha reconegut que hi ha 4 candidats presidenciables, dels quals almenys un és una dona, sense precisar noms. Entre passadissos, sonen amb força els noms de Joan Canadell, Pere Barrios, Mònica Roca o Joan Font.
Serra: "Pot ser que aparegui algun presidenciable més o que algun ho deixi de ser"
"Pot ser que aparegui algun presidenciable més o que algun ho deixi de ser. No hem pressuposat en cap moment que hi hagi d'haver alguna dona a la segona part del mandat, pot ser a la primera part. Potser hi ha algun dels 4 a la sala, però potser no hi són tots", ha matisat Serra. Canadell, Barrios o Roca s'ho miraven atentament des de primera fila.
Un dels grans compromisos de la candidatura independentista és també la copresidència de gènere, encara que això impliqui un canvi dels estatuts de la Cambra. Tampoc s'ha volgut tancar les portes a "absolutament res" i això implicar estar oberts a parlar amb tothom ja sigui en clau professional o de país. "La democràcia d'aquest país no es pot vendre per un plat de llenties", ha etzibat Serra.
I encara fent referència al model de finançament de la Cambra i a les 14 cadires de plata, l'empresari de Ràpid i Segur ha afegit: "Hi ha algú que ha pagat un 2% o un 3% de la Cambra i té un 23% dels llocs. Hem de garantir el pressupost, però veure si hi ha altres sistemes". Per acabar, tota una declaració d'intencions: "Ens agradaria dependre de moltes menys decisions i fons públics i guanyar la independència i tenir reconeixement dels empresaris. Guanyar-nos aquesta majoria d'edat".