La Casa de l'Aire Roger Torné, o com donar una sortida als 'nens de la clau’

Un projecte dedicat a protegir els drets dels infants, fonamentalment en entorns vulnerables, fent possible que puguin accedir i gaudir de la natura, el lleure i l'educació en el medi ambient

Can Sorell, La Casa de l'Aire | La Casa de l'Aire Can Sorell, La Casa de l'Aire | La Casa de l'Aire

Per a un nombre creixent de llars, comptar amb els ingressos de dos treballadors a la família no és suficient per evitar la pobresa. Espanya té una de les taxes més altes de pobresa laboral d'Europa: el 16% de les llars amb persones treballadores són pobres i el risc es concentra en les llars amb menors, segons l'informe Entrar i sortir de la pobresa laboral a Espanya publicat per la Fundació La Caixa. Molts nens que viuen en llars de famílies amb baixos ingressos són coneguts com a nens de la clau. Aquests nens porten la clau penjada al coll perquè han de tornar sols a casa després de l’escola, ja que els seus pares no poden anar a buscar-los degut als seus compromisos laborals i a la manca de recursos econòmics per inscriure'ls en activitats extraescolars o contractar un cangur. En aquest context va néixer La Casa de l'Aire Roger Torné, un projecte dedicat a protegir els drets dels infants, fonamentalment en entorns vulnerables i fent possible que puguin accedir i gaudir de la natura, el lleure i l'educació en el medi ambient al Parc Natural del Montseny.

Va ser el 1984 quan el Sr. Josep Torné i Padell, empresari sabadellenc i impulsor del Banc d'Aliments de Barcelona, mogut pel seu profund desig de contribuir a una societat més equitativa, saludable i justa, va dedicar part del seu patrimoni a la creació d'una fundació que ajudés a superar les diferents necessitats de la infància, creant la Fundació Roger Torné, fent honor al seu fill. Ara, amb motiu del 40è aniversari, es marquen l'objectiu de poder fer créixer l'acció social i expandir els seus horitzons a Can Sorell, una masia gòtica del S.XII situada al terme municipal de Sant Pere de Vilamajor. Durant el 2023 han ultimat les obres de rehabilitació de la masia i han iniciat tots els tràmits legals i administratius per a donar-la d'alta com a establiment juvenil, casa de colònies i aula natura, esperant obtenir tots els permisos corresponents per poder traslladar-hi definitivament les seves actuacions el curs 2024-2025, que fins ara es duen a terme en cases de colònies de lloguer.

Pel 40è aniversari, es marquen l'objectiu de poder fer créixer l'acció social i expandir els seus horitzons a Can Sorell

Durant el 2023 a La Casa de l'Aire Roger Torné han atès més de 1.200 usuaris amb l’objectiu d’arribar als 3.000 usuaris. A més, han donat feina a unes 15 persones (73% dones i 23% homes) i han realitzat una inversió de 3947.491,30 euros en els quatre projectes que conformen el programa de la fundació: Escoles, Lleure educatiu, Famílies i Colònies, que aspira a transformar i millorar la vida d’aquest col·lectiu. 

“L’acció social es finança a través de les donacions rebudes, els ingressos procedents de serveis a les famílies, les entitats col·laboradores del programa La Casa de l’Aire i els recursos propis de la fundació”, explica Ramon Vila, president de la fundació a VIA Empresa. D’aquests 3947.491,30 euros, el 20% són donacions, el 25% participants i el 55% recursos propis. 

Projecte Escoles

El projecte escoles té per objectiu l’acompanyament educatiu per infants d’escoles de màxima complexitat de Barcelona
El projecte escoles té per objectiu l’acompanyament educatiu per infants d’escoles de màxima complexitat de Barcelona | iStock

El projecte Escoles té per objectiu l’acompanyament educatiu per a infants d’escoles de màxima complexitat de Barcelona per impartir coneixements relacionats amb el medi natural, social i cultural, completament de manera vivencial tots aquells temes que s’estudien a l’aula. “Són jornades en les quals participen estudiants de tercer i quart curs de primària dels principals barris d’acció social com el Poble Sec, El Raval, La Verneda i La Pau, Trinitat Vella, Sant Martí de Provençals, Ciutat Meridiana, El Carmel, etc.”, afegeix Vila. D’aquesta manera, els anomenats nens de la clau poden gaudir de fer classe a la natura a l’aire lliure i no entre quatre parets com passen gairebé tot el dia. 

El 30% dels espanyols continua treballant a partir de les 19 h de la tarda i si el treballador té fills o filles la conciliació és molt complicada. Encara més, el 10% continua treballant a partir de les 22 h de la nit, sense que es tracti d'un treballador amb un contracte de règim nocturn. La impossibilitat de conciliar feina i família provoca l'aparició dels nens de la clau, nens i nenes que passen les tardes sols a casa després de l'escola perquè els seus pares han de continuar treballant i no poden recollir-los. Gràcies a aquest projecte, durant el 2023 van beneficiar-se d'aquesta iniciativa 923 estudiants de 13 escoles dels més de 15 barris on centralitzen l'acció social que duen a terme per la infància, treballant en xarxa amb els centres educatius i entitats socials de la zona.

Projecte Colònies

Projecte colònies de la fundació Casa de l’Aire
Projecte colònies de la fundació Casa de l’Aire | iStock

L'objectiu fonamental d'aquest projecte ha estat possibilitar que les famílies en situació o risc de vulnerabilitat social i econòmica puguin permetre a 511 infants gaudir de colònies de lleure en època de vacances. "D'aquests infants, al voltant de 100 famílies van pagar un preu simbòlic de 30 euros per cinc dies i quatre nits, 100 famílies van pagar 10 euros i gairebé 200 famílies van estar becades i no van pagar res", apunta el president de La Casa de l'Aire. Vila destaca el treball conjunt de diferents escoles i entitats socials per assegurar que cap nen o nena es vegi exclòs de les colònies per motius econòmics.

Educo adverteix que la situació de vulnerabilitat dels infants empitjora en els mesos d'estiu, quan tanquen les escoles. A més, posa de manifest que a Espanya hi ha 580.000 nens de la clau d'entre 6 i 13 anys que es queden sols tota la tarda durant les vacances escolars d'estiu. I, segons l'informe Accidents en la població infantil espanyola, el 9,1% dels menors de 12 anys es queden sols a casa; d'ells, un 5% té menys de quatre anys.

Projecte Lleure Educatiu

Projecte Lleure Educatiu de la fundació Casa de l’Aire | iStock
Projecte Lleure Educatiu de la fundació Casa de l’Aire | iStock

Cada dissabte, la fundació dona suport en temps de lleure per a infants en situació de vulnerabilitat, social i econòmica. Durant l'any 2023 ha atès 283 infants de primer a sisè de primària amb l'objectiu de proporcionar-los un espai de lleure de qualitat en un entorn segur, allunyat del seu ambient quotidià a la ciutat, donant-los l'oportunitat d'apropar-se i estar en contacte amb la natura realitzant nou sortides anuals, de forma mensual durant els mesos del curs escolar.

Projecte Famílies 

Projecte Famílies de la fundació Casa de l’Aire | iStock
Projecte Famílies de la fundació Casa de l’Aire | iStock

El projecte Famílies, activitats de cap de setmana per promoure la inclusió sociocultural de les famílies amb infants i el seu arrelament al territori, ha experimentat una ampliació significativa amb un increment del 69% de les sortides i activitats destinades a millorar el benestar social i emocional de 286 famílies en situació de vulnerabilitat i pobresa a Barcelona i dels seus fills i filles, en comparació amb l’any 2022.

“Volem aconseguir fer més ampli l’abast de les activitats que es duen a terme des de la Fundació el màxim possible, arribant a més nens i nenes, més escoles i barris necessitats, col·laborant amb altres entitats de caràcter educatiu i social, fent de la Casa de l’Aire un referent en el marc de l’educació en la natura”, explica Vila, resumint el seu objectiu amb la fundació, assenyalant les dificultats que això comporta. "Per fer realitat la nostra missió, seguim una metodologia en xarxa, entrecreuant punts de vista, recursos i coneixements, principalment amb escoles públiques i entitats de caràcter social, posant en el centre l’infant en situació de vulnerabilitat", conclou el president.

Més informació
Coparentalitat: pares compartits, despeses compartides
Catalunya "Sí vol" més casaments
Ukiyo i els retirs empresarials que lluiten contra la desmotivació laboral
Pot una empresa recuperar la il·lusió dels oficis en risc de desaparèixer?
20 anys: el temps per aconseguir la paritat salarial en llocs directius
Avui et destaquem
El més llegit