La gota malaia de Crous i Torres a la Cambra

L'exdirectiu de Damm i el president de Numintec formalitzen la seva candidatura conjunta amb el suport de Pimec

Josep González, Enric Crous, José Maria Torres i Martina Font al Col·legi de Periodistes | VC Josep González, Enric Crous, José Maria Torres i Martina Font al Col·legi de Periodistes | VC

Ja hi ha foto oficial: l'exdirectiu de Damm i Cacaolat Enric Crous i el president de Numintec, José Maria Torres, han presentat aquest divendres al Col·legi de Periodistes una candidatura conjunta per presidir la Cambra de Comerç de Barcelona, tal com va avançar VIA Empresa. Amb el suport de Pimec presidida per Josep González i a l'espera de sumar també l'associació 50a50 dirigida per Anna Mercadé

Més info: L'aliança entre Crous i Torres per presidir la Cambra de Barcelona

"Avui és un dia important perquè presentem un projecte amb tendències, sensibilitats i personalitats diferents i un objectiu comú llargament perseguit amb estimació per la ciutat, pel país i al servei de les empreses", ha començat Crous. Després de reiterades negociacions, s'ha acordat una aliança de vuit anys en dues legislatures separades.

Si la seva candidatura conjunta guanya les eleccions, Crous anirà de president i Torres, de vicepresident primer. Almenys durant els quatre primers anys. A partir de llavors, Torres optaria a la presidència i Crous podria "fer un pas al costat o deixar-ho córrer". "Cuando lleguemos a este río cruzaremos este puente", ha augurat l'exdirectiu de Damm. 

El nyap de Rodalies i el preludi de 50a50

Pel que fa a línies estratègiques, no hi ha hagut grans novetats. “Serem la gota malaia per denunciar el deficit d’infraestructures, el sobrecost de l’energia I el nyap de Rodalies”, ha reivindicat Crous. I tot plegat, "governi qui governi a Madrid". "Volem una nova Cambra que defensi totes les empreses, autònoms i professionals del territori. Després de 17 anys, és imprescindible un procés de transformació, renovació i canvi", ha afegit Torres que també és membre de la junta directiva i de la fundació de Pimec. 

Crous: “Serem la gota malaia per denunciar el dèficit d’infraestructures, el sobrecost de l’energia I el nyap de Rodalies”

Tot i la satisfacció per la feina feta, encara queden detalls per polir abans de dimecres que és quan es presentarà la llista definitiva dels 40 candidats per part del tàndem Crous i Torres. Queda pendent per perfilar quin serà el nou lema (els anteriors eren Dels Nostres i Les empreses al capdavant!) i si finalment 50a50 els hi donarà suport.  

Com si es tractés d'un preludi (o no) d'una possible nova aliança, la coordinadora de 50a50, Isa Moll, s'ha deixat veure entre el públic. De moment, sembla que no hi ha res tancat però a la taula de negociació ja hi ha dues vicepresidències amb representació femenina i una quota de dones a la candidatura conjunta que podria rondar el 40%. Actualment, les dones només ocupen un 10% del total de vocalies i un 22% de les cadires d'organitzacions empresarial de la Cambra. 

Més info: La revolta de les dones a la Cambra de Barcelona

"Continuem treballant per millorar la candidatura i mantenim converses amb les de dones de 50a50 per arribar a un acord", ha assegurat Martina Font, codirectora de Font Packaging Group i membre del ple i del comitè executiu de la Cambra. Segons Crous, la seva candidatura és la que incorpora una representació femenina més gran i augura que "almenys una de les vicepresidències serà per a una dona". 

Pimec, Foment i un concurs de bellesa

Alhora, Font també ha detallat que més d'un 50% de la candidatura conjunta de Crous i Torres té menys de 50 anys i que un 70% de les seves empreses són pimes.  "Només hem demanat que siguin empresaris i empresàries, no hem preguntat mai de quin partit polític, religió o equip de futbol són", ha insistit Crous de nou. 

Per la seva banda, Josep González ha defensat que "tant Crous com Torres són bons gestors, representaran molt bé el teixit de pimes i seran capaços de transformar la Cambra que necessita una visió més empresarial que política". En clau patronal, Pimec i Foment del Treball segueixen negociant per adjudicar-se una nova repartició de les sis cadires de la Cambra que actualment ocupen Pimec, Foment i Fepime a parts iguals. "De moment, no hi ha acord", ha alertat. 

González: "Crous i Torres són bons gestors, representaran molt bé el teixit de pimes i seran capaços de transformar la Cambra que necessita una visió més empresarial que política" 

L'economista i advocat Ramon Masià va presentar oficialment aquest dijous la seva candidatura per presidir la Cambra de Comerç de Barcelona. A les portes de la seu cameral, va assegurar que la cursa electoral no es pot convertir en "una lluita per estar en un concurs de bellesa per veure qui té un nom o un cognom més poderós" sinó que s'ha de centrar en el programa. D'aquí tot just una setmana es presentarà també la candidatura de Carles Tusquets, president del consell d'administració de Banco Mediolanum. 

Més info: Cambra de Barcelona, un joc d'escacs a quatre (o més)

"Candidats de Damm o Coca-Cola no poden atribuir-se la representació de la petita i microempresa a Catalunya", afegia Masià. Crous que ha deixat les seves responsabilitats directives al grup de Sol Daurella i Demetrio Carceller ha reiterat que es presentarà per una de les empreses de les quals és accionista i ha reblat que "això no és una desfilada de grans corporacions". 

"Totes les altres candidats són rivals, però no són enemics", ha conclòs. Un nou al·legat al Fair Play abans de començar el partit cameral. 

Més informació
Enric Crous: "Vull posar els punts sobre les is des de la Cambra de Barcelona"
Torres: "La Cambra actual no representa autònoms, pimes, ni grans empreses"
Avui et destaquem
El més llegit