• Empresa
  • Cubus Games, la igualadina que "posa llum a la foscor" al sector dels videojocs

Cubus Games, la igualadina que "posa llum a la foscor" al sector dels videojocs

Coincidint amb el seu desè aniversari, la desenvolupadora de videojocs presenta el joc de Crims, 'Crims: casos oberts'

Quim Garreta i Jordi Solà, dos dels socis fundadors de Cubus Games | ACN
Quim Garreta i Jordi Solà, dos dels socis fundadors de Cubus Games | ACN
David Lombrana VIA Empresa
Periodista
Barcelona
14 de Maig de 2024

CubusGames és la companyia igualadina que posa llum a la foscor en el sector dels videojocs. I mai millor dit. A inicis d’aquest mes de maig ha llançat el videojoc de Crims per a mòbils i tauletes, Crims: casos oberts, tot just després de celebrar la seva primera dècada. Des de La Feria Tenebrosa fins avui dia “ha plogut molt”, reconeix QuimGarreta, cofundador de Cubus, qui encara recorda el videojoc que va donar lloc, el 2014, a “un viatge molt intens”. Des d’aleshores, la firma ha construït un camí en el sectorgaming en què la diversió i el propòsit han esdevingut el segell de Cubus Games, i la seva consolidada experiència en el sector li ha obert les portes al món de la formació, educació i consultoria.

 

Néixer en un moment d'explosió

“Vam començar des de zero, ningú ens coneixia i en un context en què s’havia produït l’explosió dels mòbils i de les apps. La competència era salvatge”, recorda Garreta a VIA Empresa. L’empresari explica que tant ell com el seu soci cofundador, en JordiSolà, comptaven amb coneixements i experiència en el món de la programació i desenvolupament de programari, així com en àmbits narratius relacionats amb l’art i la creativitat: “Tot això ens va donar la personalitat que té Cubus avui dia”, comenta Garreta, qui destaca que “allò que ens va donar una personalitat diferencial va ser el fet que fèiem videojocs propis narratius molt personals, i alhora explicàvem tot el que apreníem, aplicant-ho al territori”.

 

Garreta: “Vam començar des de zero, ningú ens coneixia i en un context en què s’havia produït l’explosió dels mòbils i de les apps. La competència era salvatge”

Cubus Games ha evolucionat fins a reunir un equip multidisciplinari format per set professionals que ha participat en projectes d’impacte social relacionats amb la salut mental, la diversitat o l’ecologia, entre altres. “El nostre equip funciona bàsicament perquè quan fas un videojoc necessites fer bé moltes coses, la disciplina dels videojocs és molt xula, però molt exigent, per tant, com més gent bona tinguis en tots els àmbits millor”, explica Garreta. I aquesta ha estat, precisament, una de les claus de la seva darrera estrena, el joc de Crims.

3Cat volia fer un videojoc de Crims, i els va agradar la nostra proposta. Ens vam posar a treballar l’any passat per desenvolupar un videojoc que conservés la identitat de Crims i que arribés a un gran públic, en comptes de fer un joc de nínxol”, comenta el cofundador, qui afegeix que “de la marca del programa i de la nostra marca personal surt el videojoc que ha estat recentment presentat”. Així mateix, el projecte s'emmarca en una estratègia més àmplia al voltant dels videojocs que la corporació catalana vol impulsar en els pròxims mesos amb diverses accions i iniciatives. 

Un creixement constant pre-covid

Cubus es troba en un moment molt dolç amb aquesta darrera estrena, malgrat que la firma experimenta un creixement molt constant “des d’abans de la pandèmia”, detalla Garreta. En l’actualitat, a banda de 3Cat, l’empresa compta amb clients com Agbar, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, l’Institut Ramon Llull o AnoiaTurisme, entre altres, i destaquen videojocs com l’Illa del Tresor, Incògnit, Retrovisor o DRACULA: rastre de sang

Precisament, amb aquest darrer, Cubus va guanyar el premi al Millor videojoc en català dels Premis GamingCat l’any 2020, que se suma al llarg llistat de guardons que ha rebut al llarg de la seva dècada de vida. Destaca el tercer premi de l’Smart Catalonia Challenge el 2022, el Premi de Bronze el 2016 i el Premi de Plata el 2017 de Pocket Gamer el 2017 o el Premi a la Innovació Editorial dels Premis EmprendeLibro, el 2016.

Garreta: “És essencial ser molt perseverant i creure en allò que fas per assolir l’excel·lència. Si no hi creus és impossible”

Malgrat que Garreta no pot avançar els projectes en què Cubus està treballant, assegura que “continuarem tocant tots els àmbits i desenvolupant jocs amb propòsit que tinguin un missatge crític al darrere”. I ho farà amb la filosofia que els ha portat a celebrar 10 anys: “És essencial ser molt perseverant i creure en allò que fas per assolir l’excel·lència. Si no hi creus és impossible”.