Junta general d'accionistes de Siemens Gamesa. Al mig, la presidenta del seu consell d'administració, Rosa María García
Junta general d'accionistes de Siemens Gamesa. Al mig, la presidenta del seu consell d'administració, Rosa María García

Dues conselleres per cada gran empresa

L'alta direcció empresarial segueix copada per homes i les dones només ocupen una quarta part dels llocs directius de les empreses del país

A quatre dies de celebrar el Dia Internacional de la Dona, més que una celebració, s'aventura una gran queixa col·lectiva. Primer, per la convocatòria de la primera vaga feminista; després, pel discurs contra la bretxa salarial més present que mai a l'agenda de mitjans, partits i entitats; i ara, perquè s'acumulen els estudis que posen xifra a la desigual presència de la dona al món laboral i, en especial, a la seva direcció. De fet, a Catalunya només el 26% dels llocs directius són ocupats per dones.

Precisament al nostre territori, una d'elles, Mar Raventós, reduirà aquest percentatge quan es jubili a finals del 2018, després de més de 40 anys en el grup Codorníu Raventós. i és que un dels estudis que aquests dies aboca xifres sobre la realitat femenina és el que elabora l'associació de dones directives i empresàries WomenCEO des de fa uns anys, el qual sosté que "la presència de dones als comitès de direcció de les principals empreses espanyoles és clarament insuficient i requereix mesures urgents de correcció".

Igualtat només portes enfora?

La sentència arriba després d'analitzar la situació de la dona directiva en les grans empreses cotitzades, en què la mitjana de conselleres per empresa -amb xifres del 2017- ha estat de, només, 2,3. Per això les mesures que exigeix l'entitat busquen "no seguir desaprofitant tant talent femení, que sens dubte contribuiria, com ja han demostrat els fets, a una més gran creació de riquesa i a una millora de la competitivitat de les empreses espanyoles".

WomenCEO considera que "la situació és clarament insuficient i requereix mesures urgents de correcció" 

A més, per primera vegada, com dèiem, WomenCEO també analitza els comitès de direcció d'aquestes empreses i valora que les xifres són "molt més negatives". Un 17% de les empreses de l'Íbex 35 no tenen cap dona en el seu comitè de direcció, un 34% tenen una dona i un 32% tenen dues dones. Només el 17% tenen tres o més dones. Precisament entre les quals no hi ha cap dona destaca la cadena de supermercats Dia, que aquesta setmana ha anunciat que farà front a la pink tax i descomptarà l'IVA el dia 28 de cada mes als productes d'higiene femenina.

Cotitzades ...i desiguals

Amb tot, segons l'informe elaborat per l'associació, la presència femenina en els consells d'administració de les cotitzades ha crescut 3,4 punts percentuals en l'últim any fins a ser el 23,1% d'aquests òrgans directius. Una evolució experimentada aquest últim any que no s'hi havia produït des de 2015. Però tot i la millora, segons l'última anàlisi d'aquesta associació de dones executives, dels 454 integrants dels comitès de direcció de les empreses de l'Íbex 35, només un 12,1%, són dones: són un total de 55 directives.

I del total d'empreses, només en una desena les dones conselleres superen el 30% amb la seva presència. A Siemens-Gamesa les dones són el 46,2%, ja que presideix una dona el seu consell d'administració -des de l'abril de 2017-, la matemàtica Rosa Maria García, qui està acompanyada al consell per l'enginyera química Lisa Davis; les llicenciades en econòmiques i ADE Mariel von Schumann, Sonsoles Rubio, Gloria Hernández i Swantje Conrad. Per darrere trobem Abertis, amb el 40%; al Banc Santander i a Iberdrola, que suposen el 35,7%; i a Arcelormittal i REE, amb el 33,3%.

De l'Íbex 35, les més igualitàries al seu consell d'administració són Siemens-Gamesa (46,2%) i Abertis (40%) 

En l'altra part del mirall, el percentatge de dones conselleres no arriba al 15% en un total de set empreses: Banc Sabadell (13,3%); Repsol (12.5%); Cellnex Telecom, Colonial i Viscofan (10%); Bankia (9,1%) i Técnicas Reunidas (7,7%).

Poques 'jefas' a la feina

Tanmateix, la situació ja no és únicament desigual en les zones més altes de la jerarquia empresarial, sinó que les dones són menys també en altres llocs directius. Tal com apunta un informe d'Infojobs presentat aquest dilluns, només el 27% de la direcció dels diferents departaments dins de les empreses és gestionada per dones.

Segons Infojobs, elles lideren àrees com Atenció al Client, Recursos Humans i Administració

Elles lideren àrees com Atenció al Client, Recursos Humans i Administració, departaments en els quals, segons l'enquesta elaborada per la plataforma online d'ocupació, hi ha més volum de dones al capdavant amb percentatges del 66,7%, 55,9% i 51,7%, respectivament. A més, existeix una quarta àrea en la qual també hi ha més dones directives que homes, la de Comunicació, amb un 51,4%.

Catalunya, feble en igualtat

Altre dels informes que aquests dies es pinta de morat -color identificatiu del dia 8 de març- és el de la consultora Grant Thornton, firma internacional de serveis d'assessoria que treballa en grans ciutats com Barcelona, Madrid i València, entre altres. Segons l'estudi Women In Business: ¿cumplir o liderar?, que han elaborat, la presència de la dona directiva a Catalunya presenta "una evolució feble". Actualment, el nombre de llocs d'alta direcció ocupats aquí per dones arriba al 26%, un punt per sota de la mitjana nacional (27%).

Segons el mateix estudi, el percentatge d'empreses catalanes sense cap dona al capdavant és el 20%, que coincideix amb la dada del conjunt de l'Estat (20%). "L'avançament del lideratge femení aquí és també lent. Les empreses no estan aconseguint progressos significatius a l'hora d'incorporar més directives. Això significa que no podran aprofitar els beneficis d'una veritable diversitat", explica Gemma Soligó, sòcia de l'oficina de Grant Thornton a Barcelona.

La solució, les quotes?

L'últim estudi publicat per la CEOE sobre igualtat a l'empresa, La igualdad en la empresa como factor de competitividad, data de l'octubre de 2015 i una de les primeres mesures que rebutja clarament és la del sistema de quotes. Segons la principal patronal espanyola, "les quotes no garanteixen la igualtat d'oportunitats i poden generar problemes de discriminació si no s'articulen correctament".

La CEOE considera que "les quotes no garanteixen la igualtat d'oportunitats i poden generar problemes de discriminació" 

Coincideix amb aquest rebuig l'anàlisi de Grant Thornton, que estima que el 80% dels empresaris catalans voldria no haver d'implantar-les a les seves companyies. "Aquí no tenen gaire suport però els països on s'han aplicat, com Itàlia o Noruega, s'estan acostant a la paritat en llocs de direcció", assenyala Soligó.

Més informació
La dona també es guanya el seu sou
Les dones només són el 37% dels directius
Les empreses de l'Ibex 35 més igualitàries
Catalunya és la comunitat amb més autònomes
Avui et destaquem
El més llegit