
Fa cinc anys, una empresa catalana va tenir una idea: col·locar unes malles que recollissin els residus abocats pels sobreeixidors de rius i mar. La idea era mesurar quantes escombraries estàvem llançant al nostre entorn natural. Aviat van tenir una primera xifra: 900 quilos. La dada va ser força impactant. Havien descobert una nova necessitat. Des d'aleshores, TecnoConverting, ubicada a Sant Fruitós de Bages, ha incorporat la tecnologia, anomenada TecnoGrabber, com un producte més de la seva cartera. "És un projecte a part i molt petit, una aposta per col·laborar amb el medi ambient", explica a VIA Empresa Olga Bayé, responsable d'aquesta solució. En general, es tracta d'un article molt diferent dels que acostuma a fabricar la companyia, especialitzada en decantació i sistemes lamelars per a depuradores.
Aquell primer test es va dur a terme a Sabadell, juntament amb el consistori i la companyia d'aigües local. Des d'aleshores, han ampliat la seva xarxa de clients per tot el territori i ja han instal·lat més de 300 TecnoGrabbers que filtren l'aigua abocada amb precisió. "Els nostres sistemes es col·loquen tot just a la sortida dels sobreeixidors per tal que els residus no arribin al medi", aclareix Bayé, qui afegeix que disposen de tres tipus de productes adaptats a la mida de cada sobreeixidor: "Tenim des d'un tub col·lector, que és una sola malla, pels més petits, fins a un deflector amb diverses malles".
Actualment, TecnoConverting calcula que la seva solució ha recollit quasi 100 tones de residus. Des del 2020 han rebut encàrrecs de clients de tota mena, però principalment col·laboren amb administracions públiques. "La tipologia de client varia segons qui gestiona els sobreeixidors: treballem amb ajuntaments, companyies mixtes d'aigües municipals i empreses privades", afirma la responsable del projecte. No tenen xifres de facturació, però sí que recorden que el seu producte és "relativament econòmic".
Què es troba TecnoConverting a les seves malles? Principalment tovalloletes. "Són al voltant del 90% dels residus que recollim", apunta Bayé. El 10% restant també concentra una gran quantitat de plàstic, especialment de productes d'higiene íntima com tampons, bastons de les orelles o compreses. Per aquesta raó, l'empresa bagenca considera prioritari conscienciar la ciutadania d'evitar llançar aquests productes pel vàter o les aixetes.
Una conscienciació als infants amb la firma de Pilarín Bayés
Fins ara, han utilitzat les seves xarxes socials per fer-ne difusió. Des de fa cinc anys compateixen fotografies dels residus que recullen les malles TecnoGrabber. Aquest any han fet un pas més i han apostat per editar un conte amb la il·lustradora Pilarín Bayés, Petits herois del medi ambient, una història que es pot descarregar de forma totalment gratuïta al web del projecte. "Hem decidit enfocar-ho més cap als infants. Vam pensar que era bona idea que aprenguessin i fossin conscients que no podien llançar escombraries pel vàter", argumenta Bayé.
El conte explica la història de tres germans que es plantegen d’on surt l’aigua que arriba a l’aixeta i se’n van d’excursió a veure un riu. Allà, amb la companyia de dos gats molt espavilats, s’adonen de quina és la preocupant realitat de la contaminació de les aigües i descobreixen què poden fer ells per evitar-la.
El llibre de Bayés està disponible en dues versions: una il·lustrada a tot color i una altra per pintar, perquè els infants puguin donar-li el seu toc personal
Des del primer moment, TecnoConverting va tenir molt clar que la història l'havia de dibuixar Bayés. "La Pilarín és una artista propera i ens agradaven molt els seus dibuixos. Era una bona idea fer un conte amb ella", recorda la responsable de TecnoGrabber.
Amb la idea d'arribar a tots els públics, el conte no només està disponible en línia, sinó que també s'ha enviat a les escoles i biblioteques de Catalunya, juntament amb material informatiu perquè el puguin fer servir com a recurs pedagògic o per compartir-lo amb les famílies. A més, el llibre està disponible en dues versions: una il·lustrada a tot color i una altra per pintar, perquè els infants puguin donar-li el seu toc personal. Així, TecnoConverting ha acabat de tancar la seva aposta sostenible. Una estratègica que, cinc anys després, ja és accessible per a tots els públics.