• Empresa
  • El Sabadell nega que el TSB sigui un "escut" contra l'OPA, però obre la porta a una millora del BBVA

El Sabadell nega que el TSB sigui un "escut" contra l'OPA, però obre la porta a una millora del BBVA

El conseller delegat, César González-Bueno, descarta "cap motivació" del Santander en l'operació del BBVA i recorda que la prima ja és un 10% negativa

Seu del Banc Sabadell a l'Avinguda Diagonal de Barcelona | EP
Seu del Banc Sabadell a l'Avinguda Diagonal de Barcelona | EP
Carlos Rojas | VIA Empresa
Periodista
Sant Cugat del Vallès
02 de Juliol de 2025
Act. 02 de Juliol de 2025

El Banc Sabadell ha presentat aquest dimecres a les seves oficines de Sant Cugat l'acord de venda del TSB Bank amb el Banco Santander a canvi de 3.100 milions d'euros. El conseller delegat de l'entitat, César González-Bueno, ha celebrat que l'operació ha generat un "valor significatiu" per als accionistes de l'entitat catalana. El dirigent ha mantingut el to del comunicat del Sabadell dimarts a la tarda, quan va separar la transacció de l'OPA hostil del BBVA. "És fonamental explicar que aquesta decisió es pren amb OPA o sense", ha reblat. Tanmateix, González-Bueno ha recordat que el valor del Sabadell "augmenta" amb l'operació i que la prima de l'oferta de Carlos Torres ja s'ha enfilat a quasi un 10% negatiu.

 

Durant l'exposició de la venda, el conseller delegat del Sabadell, qui ha estat acompanyat pel director financer, Sergio Palavecino, ha evitat amb èxit parlar de l'OPA. Al torn de preguntes, en canvi, ha sigut impossible no fer-ho. "Si l'oferta del BBVA ja era insuficient, ara ho és probablement més", ha sentenciat González-Bueno. L'executiu ha reiterat que l'operació té "remotes" possibilitats de prosperar, malgrat que ha repetit que la venda del TSB "no és ni un escut ni una poison pill", és a dir, una estratègia defensiva contra una oferta pública d'adquisició.

La sessió s'ha celebrat una hora i mitja després de l'obertura de l'Ibex-35. Els dos dirigents, doncs, han comparegut esperonats per l'increment de prop d'un 4,5% de les accions del Sabadell. Durant la presentació han revelat detalls de l'acord, com ara la xifra de la ràtio de capital (CET1), que es mantindrà al 13,5% un cop abonats els 2.500 milions d'euros de dividends addicionals.

 

Hi haurà tres pagaments de dividend: el 29 d'agost, el 29 de desembre i un últim entre el març i abril del 2026, un cop es tanqui la venda. Pel que fa a aquest tercer, Palavecino ha matisat que "no implicarà un ajust automàtic" en les condicions de l'OPA perquè l'operació ja haurà conclòs aleshores. "Això vol dir que el BBVA no pot reduir l'oferta" durant aquest període, ha agregat González-Bueno.

Addicionalment, l'executiu ha descartat veure una nova OPA entre els quatre grans del sector financer quan conclogui l'actual amb el BBVA. Tampoc una fusió transfronterera, per molt que a parer seu "té moltíssim sentit" a causa de les sinergies d'ingressos. És un incentiu a valorar, però d'una execució molt complicada, segons el Sabadell.

"El Santander no té cap motivació amb l'OPA"

Enmig d'una operació entre el segon i quart banc d'Espanya, ara hi ha irromput el primer del rànquing amb la compra de la filial britànica. Tot un joc de mans del qual González-Bueno ha volgut desvincular l'entitat d'Ana Botín. "El Santander no té gens d'interès a evitar que el BBVA es faci més gran", ha etzibat. El conseller delegat del banc català ha defensat que l'única motivació de l'operació és la "creació de valor".

Sí que ha diferit, però, a l'hora de discutir qui va iniciar les negociacions. Inicialment, José García Cantera, director financer del Santander, havia revelat que va ser el Sabadell qui va engegar les converses. Quan li han preguntat per la qüestió a González-Bueno, el dirigent s'ha mostrat visiblement nerviós per primera vegada i ha elevat el to. De fet, ni tan sols ho ha desmentit. "Seria irrellevant qui les va començar. L'únic important és que a la junta li ha d'arribar un treball previ", ha corregit, sempre emprant el condicional.

El Sabadell creu que aprovarà "amb probabilitat màxima" la venda del TSB i defensa que l'operació és "la millor en els últims 10 anys al Regne Unit"

Aquesta insistència té a veure amb l'escenari legal actual. El Sabadell sap que es troba enmig d'una OPA hostil i que, per tant, està subjecte al famós deure de passivitat previst a l'article 28 de la Llei d'Opes. La disposició recull que el consell d'administració del banc no pot aprovar una operació com la venda del TSB sense l'autorització d'una junta general d'accionistes. El conseller delegat ha refermat el compromís de l'entitat a seguir fil per randa el que dicta la llei i ha pronosticat "amb probabilitat màxima" el vistiplau dels accionistes el pròxim 6 d'agost.

D'altra banda, González-Bueno també ha justificat els temps de l'acord. Fa uns dies, el president del BBVA, Carlos Torres, ja va titllar de "poc idònia" la venda enmig d'una OPA. Però com que el Sabadell considera que totes dues operacions són paral·leles, no coincideix en el diagnòstic.

"No ho vam fer abans perquè no es donaven dues condicions: no havíem col·locat el TSB com una unitat independent excel·lent i no hi havia una fam rellevant en el mercat", ha argumentat el directiu. Per tot plegat, el banc vallesà ha presumit d'haver tancat la "millor operació en els últims 10 anys al Regne Unit".

Per què no s'ha quedat amb els diners el Sabadell?

Una de les premisses de González-Bueno al capdavant de l'executiva del Sabadell és repartir tot allò que el banc genera per sobre del 13% de la ràtio de capital. Amb la venda del TSB, aquest indicador s'hauria elevat fins a un 17,4%, però el banc ha preferit repartir els diners entre els accionistes abans que quedar-s'ho tot i estudiar operacions alternatives, com ara la integració d'un banc espanyol.

El conseller delegat de Banc Sabadell, César González-Bueno | ACN
El conseller delegat de Banc Sabadell, César González-Bueno | ACN

"La idea és continuar distribuint. És una qüestió de temps que acabi arribant capital. Si es distribuirà amb més efectiu o més integracions ho decidiran els accionistes.", ha anticipat Palavecino. Al seu torn, González-Bueno ha afirmat que augmentar el dividend era la "millor alternativa" en aquest cas.

L'operació ja s'ha activat i fa tota la pinta que prosperarà aviat. Sigui un escut o no contra l'OPA, González-Bueno l'ha donat per garantida i ha destacat, a més, que quan la junta ho aprovi no es podrà revertir la decisió. Ha estat l'última indirecta al BBVA en cas que intenti frenar una venda que, voluntàriament o involuntàriament, atempta de ple contra els seus interessos d'exposició internacional.