
Quan anem a la platja o prenem el sol a la terrassa, la protecció solar és obligatòria. Aquest és un dogma que a poc a poc s’ha anat assentant en la societat amb cert grau d’èxit, però que no garanteix sempre una protecció adequada contra la radiació solar. Per una banda, per la composició de les cremes, la gran majoria amb un disseny desfasat i amb ingredients que poden ser tòxics; per l’altra, per un ús no sempre adequat, sigui perquè ens en posem menys de la que caldria o perquè no la tornem a aplicar quan toca.
Aquests són dos dels elements que un grup d’investigadores de Laboratoris Ferrer va identificar com a possible nínxol per fer evolucionar el sector de la protecció solar. Primer com a projecte de recerca en col·laboració amb l’Institut Químic de Sarrià (IQS), i a partir de 2019, en forma d’empresa constituïda sota el nom de Roka Furadada. “Volíem fer un producte que fos més segur i protegís millor les persones”, relata la CEO i fundadora de l’empresa, Judit Camargo.
Amb un model de negoci B2B, centrat en el desenvolupament dels productes químics que els fabricants inclouran més endavant a les cremes solars, Roka Furadada s’ha diferenciat dels competidors amb el que Camargo denomina com a protecció fotoadaptativa: “Els nostres productes s’activen amb la radiació i, per tant, s’adapten al teu estil de vida. Si estàs més exposat, et protegeixen més. És un concepte completament diferent del que existeix”.
Amb aquesta idea, l’equip aconsegueix solucionar el segon dels dos problemes exposats, que és el que depèn de l’aplicació humana del producte en la pell. L’altre element, la toxicitat (i ecotoxicitat, és a dir, l’efecte en altres éssers vius i en l'ecosistema), s’afronta dissenyant la partícula com un producte encapsulat, un polímer, el qual “tindrà menys toxicitat perquè s’absorbirà menys a la pell, i hi ha menys possibilitats que acabi passant a la sang i l’orina”.
L’activitat de Roka Furadada va donar-se a conèixer als mercats el 2022 amb el llançament de la línia ROKA Smart UV i el seu primer ingredient encapsulat, Roka Smart UV PvB 360. Es tracta d’una fórmula dissenyada per protegir especialment contra la radiació del tipus ultraviolada A (UVA), que representa el 95% de la radiació que ens arriba del sol, està vinculada a una exposició durant molt de temps, és la que penetra més dins la pell i és la que provoca la majoria dels càncers de pell.
Uns mesos més tard, l’empresa va llançar el segon producte de la línia, el Roka Smart UV ITM 330, que està dissenyat per protegir contra la radiació ultraviolada de tipus B (UVB), que és més minoritària que la UVA, però “és la que ens crema la pell i dona lloc al melanoma, el tipus de càncer de pell més greu, tot i que no el més comú”.
Amb aquests dos productes al mercat, Roka Furadada ha aconseguit fer-se un nom dins del sector, amb més de 20 clients actius arreu del món que ja han llançat productes a països com Anglaterra, els Estats Units, Mèxic, Espanya, França, Itàlia o Polònia. “A Espanya, enguany hem llançat amb Canal Farmacia la marca de cremes solars Nuraderm”, remarca Camargo. Aquesta línia els ha permès mantenir una plantilla de 22 treballadors i tancar el 2024 amb una facturació de 300.000 euros, la qual en aquest punt de 2025 ja supera els 500.000, amb la previsió de tancar l’any amb una xifra que volti entre el milió i milió i mig d’euros.
Amb tot, la companyia no vol limitar-se només a aquests dos productes, i ja treballa per cobrir l’espectre complet de protecció contra la radiació solar. En l’àmbit de la radiació UVB, Roka Furadada està desenvolupant un segon producte que complementi el Roka Smart UV ITM 330. La idea amb què treballen és una nova partícula, possiblement en format líquid, que permeti prescindir d’encara més filtres tradicionals dins de la indústria, ja que l’objectiu de l’empresa és “substituir progressivament els filtres que ja existeixen”, i aquesta modalitat podria oferir “certs avantatges a l’hora de filar la formulació final en el solar”.
D’altra banda, la companyia també treballa en un producte per a la radiació solar visible (és a dir, la que veiem nosaltres en forma de colors). “S’estan fent molts estudis, i les últimes dades diuen que les pells més fosques, entre fototips 3-4, resisteixen més bé la radiació UVB, perquè tenen més melanina, però són més sensibles a la UVA i a la visible”, explica Camargo.

Una aposta decidida per l’economia circular
El bon funcionament dels productes de Roka Furadada ha conduït l’empresa a exposar nous camps de recerca i desenvolupament, marcats sobretot pels valors de l’economia circular. “Una de les noves línies és la marca ROKA Cirkle, en què utilitzem residus d’altres indústries, els modifiquem i els convertim en ingredients”, assenyala Camargo. El primer component estudiat és la lignina, un polímer d’origen natural, present en diverses plantes i algues, que es troba en abundància en subproductes considerats residus de la indústria paperera. “La lignina té propietats antioxidants, antimicrobianes i de protecció natural contra la radiació que podem traslladar dins l’actiu”, declara la fundadora de Roka Furadada.
El primer producte que ha nascut d’aquesta línia és ROKA Cirkle Sotabosk, una fórmula ja disponible al mercat que lluita contra la tendència que tenen les pells més olioses a tenir acne. Sota la mateixa línia, l’empresa ja treballa en dos altres productes: un previst per a finals d’any, centrat en la cura dels cabells i del cuir cabellut, i un segon que veurà la llum el 2026, especialitzat en la regeneració i cicatrització de la pell.
Amb Roka Cirkle, Roka Furadada busca reaprofitar les propietats positives de subproductes considerats residus en altres indústries, com la lignina
Més enllà de la lignina, l’equip de Roka Furadada continua investigant com potenciar l’abandonament de materials d’origen petroquímic i substituir-los per altres d’origen vegetal. Entre les diverses portes obertes, la que més esforços està concentrant dins de la companyia és com aprofitar el volum de plantes que es necessiten per extreure extractes naturals amb un segon ús.
Internacionalització i col·laboració amb universitats
Amb una primera sèrie de productes que funcionen bé al mercat i múltiples línies de recerca en marxa, Camargo veu amb optimisme el futur de Roka Furadada, que ara té en la internacionalització el principal repte a escala comercial. “Vam començar a Europa, vam ampliar a l’Àsia, i més endavant hem arribat a Llatinoamèrica i als Estats Units. Aquest any l’objectiu seria començar a fer prospecció a països on no hi hem arribat, com Turquia o l’Índia, i consolidar els mercats oberts”, valora la fundadora.
Tota aquesta activitat la duran a terme des de les dues seus des d’on opera la companyia: la més corporativa, al Parc Tecnològic de Barcelona Activa, i els laboratoris, al Parc de Recerca UAB (PRUAB). En aquest segon, Camargo valora l’accés que els ofereix a instal·lacions científiques de darrera generació: “Ens dona la flexibilitat per utilitzar aparells que són molt difícils d’accedir, i també al coneixement dels treballadors de la universitat”. Uns espais que permeten a Roka Furadada “fer molts estudis que no podríem fer pel nostre compte” i que també els enriqueix “a escala de coneixements i transferència tecnològica”.