Stoneshield crearà un centre d'innovació a Sant Joan Despí amb una inversió de 200 milions d'euros

El futur espai, ubicat a les actuals oficines de Bayer, es vol convertir en un campus de 'life science'

Oficines de Bayer a Sant Joan Despí | Cedida Oficines de Bayer a Sant Joan Despí | Cedida

Bayer ha tancat un acord amb Stoneshield Capital per transferir la propietat de les oficines que la multinacional farmacèutica té a Sant Joan Despí. Amb una inversió de 200 milions d’euros, la gestora, mitjançant la seva plataforma DeepLabs, vol impulsar un centre d’innovació especialitzat en l’àmbit life science. Stoneshield ja té un campus d'aquestes característiques a Madrid. “Volem potenciar Barcelona com un referent en espais destinats a la ciència i la innovació”, descriu Javier de Pablo. En aquest sentit, el CEO de DeepLabs vol garantir “les millors instal·lacions a companyies líders en un entorn col·laboratiu entre científics, universitats i emprenedors”. Tot i la venda, Bayer continuarà ocupant el 50% de les oficines. La multinacional justifica l’operació per la consolidació del teletreball i la consegüent reducció de les necessitats d’espais. Segons dades de l’Associació Espanyola de Bioempreses, les inversions d’R+D de les empreses biotecnològiques de l’Estat ha assolit una xifra de 1.000 milions d’euros.

Stoneshield Capital és una firma fundada l’any 2018 per Juan Pepa i Felipe Morenés, fill d’Ana Botín. Actualment gestiona 3.000 milions d’euros en actius. Més enllà de l’univers tecnològic i d’innovació, en els darrers dies, la gestora també ha protagonitzat la compra, intermediada per Cushman & Wakefield, de l’antiga seu de Mediapro per gairebé 40 milions d’euros. A finals del passat mes d’octubre, la multinacional xinesa Wanhua, una de les principals al món de la indústria química, va anunciar l’obertura d’un altre centre d’innovació a Cornellà de Llobregat.

Aquesta és la primera inversió de la companyia al sud d’Europa. Wanhua té una desena de fàbriques de productes químics per a sectors com l’automoció, l’energia verda, la construcció o l’electrònica, té 27.000 treballadors arreu del món i més de 5.000 patents registrades. El centre disposarà d'un laboratori i un espai d'oficines. L'objectiu de l'aterrada a Catalunya és desenvolupar solucions tècniques específiques per al mercat europeu, que actuarà com una plataforma d'innovació per generar noves idees i tecnologies. També serà un pol d'atracció de talent per a la firma asiàtica. L'arribada de capital procedent de la Xina a Catalunya en els últims cinc anys ha pujat fins al 1.164 milions d'euros i ha suposat la creació de 2.100 nous llocs de treball, segons dades d'Acció.

Fa uns mesos es va donar a conèixer que Catalunya ha passat de la posició 108 a la 81, d’un total de 239 regions analitzades, de l’índex regional d’innovació de la Unió Europea. La base exportadora, les polítiques industrials i el posicionament internacional de Catalunya contribueix a l’escalada dins del rànquing. La Generalitat va destinar 1.116 milions d’euros en innovació i investigació durant l’any 2022, una xifra que representa un increment d’un 9,57% respecte del balanç anterior. A més del life science, en els darrers mesos, Catalunya també ha explorat altres oportunitats tecnològiques com el centre de proves de motors de coet a l’aeroport de Lleida-Alguaire. Una infraestructura que s'emmarca en l'estratègia NewSpace Catalunya que vol testejar motors de coets per a satèl·lits petits i subcomponents i coets de gran empenta. 

Més informació
El coneixement: enemic de la innovació?
La paradoxa de la innovació
La Generalitat va invertir 1.117 milions d'euros en innovació i investigació durant l'any 2022
Avui et destaquem
El més llegit