Els centres de submarinisme gironins preveuen tancar una "bona temporada"

El sector de la Costa Brava aplica mesures per reduir l'impacte de l'activitat, que no manté el 'boom' postpandèmia

Submarinistes a les Illes Medes | ACN Submarinistes a les Illes Medes | ACN

Els centres de submarinisme de la Costa Brava preveuen tancar una "bona temporada" tot i que no es manté el "boom" que es va viure l'any passat, el primer de plena normalitat després de la pandèmia. La presidenta de l'Associació de Centres Turístics Subaquàtics Costa Brava Sub, Míriam Prat, ha explicat que alguns centres no han tingut les xifres esperades perquè no ha continuat augmentant la demanda seguint la tendència de l'estiu del 2022.

"Estem en xifres similars a les de l'any passat i en alguns punts una mica inferiors, també perquè no hem tingut un juliol amb massa bon temps a mar", ha explicat Prat, qui ha afegit que "El boom que vam viure després de la pandèmia no ha continuat però podem dir que la temporada ha anat bé". El sector aplica mesures per reduir l'impacte de l'activitat al fons marí i fer-la més sostenible.

Prat: "El 'boom' que vam viure després de la pandèmia no ha continuat però podem dir que la temporada ha anat bé"

Previsions massa optimistes i l'incendi de Portbou

Això es deu, segons la presidenta, a diversos factors. D'entrada, que alguns centres d'immersió havien fet previsions més optimistes, sobretot tenint en compte que l'estiu passat, el primer de plena normalitat després de la pandèmia, van viure un increment notable d'afluència de submarinistes. Enguany, la demanda es manté, però no ha seguit la tendència a l'alça.

Un altre factor que ho explica és l'incendi de Portbou, que també va afectar el moviment de turistes en aquesta zona, on el turisme d'origen francès hi té molt pes. "Alguns centres consideren que no han tingut les xifres esperades però la temporada ha anat bé, sense arribar a ser excepcional", ha subratllat Prat.

Més info: Els càmpings gironins potencien el mercat holandès

Els centres d'immersió de l'Estartit han vist com, una temporada més, la Generalitat reduïa el topall d'immersions autoritzades a les Illes Medes com a espai protegit. El 2021 se'n van permetre 70.754; el 2022, 70.628, i aquest 2023 el màxim és de 69.397. Prat detalla que en aquest espai hi ha una "gestió adaptativa" que s'adapta en funció dels estudis de seguiment.

"Ara, amb el canvi climàtic i les onades de calor al mar, el seguiment sempre dona com a resultat que hi ha un empitjorament del fons marí i, per tant, que s'han de reduir les immersions", exposa la presidenta dels centres d'immersió que afegeix que estan treballant amb el Departament d'Acció Climàtica per aplicar mesures per reduir les interaccions dels submarinistes amb els hàbitats i garantir la sostenibilitat de l'activitat.

Més informació
Els càmpings gironins reben el reconeixement europeu
Els empresaris gironins creen un segell per apartaments turístics pioner a Europa
Els promotors gironins aturen obres per l'encariment de materials
Avui et destaquem
El més llegit