Vic i Rupit s'alien en una proposta turística per mostrar el potencial del seu patrimoni barroc

'Ànimes barroques' proposa visites guiades per conèixer llocs com l'església de la Pietat o la ferreria de Can Rovira

Plaça Major de Vic | Cedida Plaça Major de Vic | Cedida

Ànimes barroques és el títol que han escollit Vic i Rupit per anomenar un projecte compartit que vol potenciar el turisme sostenible. Les dues poblacions tenen importants mostres de patrimoni barroc, amb exemples d'arquitectura de grans mestres d'obres i escultors com els Morató. A Rupit, un exemple és l'església de Sant Miquel Arcàngel, o la ferreria de Can Rovira, mentre que a Vic s'hi troben les esglésies de la Pietat o la dels Dolors.  La regidora de Turisme de Vic, Anna Alemany, explica que la proposta s'enfoca en la "visibilització" de tot el patrimoni barroc i per fer valdre un turisme "sostenible i de qualitat", amb visites guiades que ja ofereixen els municipis. El pròxim pas serà el disseny de paquets turístics conjunts.

Quan arriba un turista interessat pel barroc que hi ha a la ciutat, se li ofereixen diferents visites per descobrir, per exemple, la que explica l'església barroca de la Pietat, la dels Dolors o la del Carme, o si, en canvi, volen visitar la casa consistorial, o l'urna de Sant Bernat Calbó a la Catedral, explica Anna Alemany, regidora de Turisme de Vic. Vic també ofereix la visita transversal del Vicpuntzero, on es pot conèixer els trets més importants que caracteritzen els 2.000 anys d'història de la ciutat. A Rupit passa el mateix, i per conèixer el barroc que hi ha es poden fer visites guiades que recorren l'església de Sant Miquel Arcàngel, la ferreria de Can Rovira del segle XVII o un passeig pel barroc rural rupitenc a través de les seves llindes. L'oferta és àmplia si els turistes estan interessats en aquest tipus d'art.

Un dels tipus de viatger que més ha crescut en els últims anys a Vic i arreu ha estat el de les autocaravanes

La connexió entre les dues poblacions ve d'antic, ja que han estat tradicionalment unides pel camí ral Vic-Olot, en uns 35 quilòmetres. Per allà, al segle XVII hi circulaven els teixits de llana de Rupit que es venien a Vic, i des de Vic fins a Rupit, també hi arribaven tota mena d'avituallaments. També és per la ruta on van arribar els Morató, diferents membres de cinc generacions d'una família de mestres d'obres -actualment seria la figura d'arquitecte- i escultors vigatans, responsables d’escampar el seu art per moltes poblacions catalanes, també a Rupit, i en aquest cas són els autors de la seva església i el campanar.

Vic recupera les dades del turisme prepandèmia

La regidora de Turisme de Vic explica que la ciutat ha sabut recuperar el pols del turisme després de la pandèmia. En total, el 2023, uns 20.000 visitants van ser atesos a l'Oficina de Turisme. La major part procedents dels Països Catalans i l'Estat, però un 21% van ser turisme estranger, majoritàriament francès. Les dades del passat 2023 són similars a les del 2019, però amb la diferència que el turisme estranger va créixer.

Un dels tipus de viatger que més ha crescut en els últims anys a Vic i arreu ha estat el de les autocaravanes. A la capital osonenca hi ha una àrea amb una vintena de places. Alemany explica que amb xifres del 2023, hi van fer nit 4.000 vehicles, en contraposició als 2.350 del 2019. La regidora assenyala que aquesta àrea, en els últims anys s'ha convertit en una de les més ben valorades de tot Catalunya.

Més informació
Osona, la locomotora econòmica de primera divisió
Rupit, reconegut com un dels millors pobles turístics del món
Per què Rupit i Siurana no volen ser els pobles més bonics d'Espanya?
Avui et destaquem
El més llegit