Sánchez Llibre, Navarro i Mur, en Benicarló | CEV
Sánchez Llibre, Navarro i Mur, en Benicarló | CEV

Amb B de Benicarló, Barcelona i bancs (catalans)

Una setmana de col·laboració entre nord i sud en què emprenedors i empresaris s'han donat la mà per evidenciar que el territori mediterrani té una veu (econòmicament) potent

Fer coses diferents et diferencia de la resta, però cal saber marca eixa línia entre la singularitat i la imprudència. Els emprenedors 'que no són els primers' han decidit trobar el seu espai propi i dilluns passat, en ple context Tech Spirit Barcelona, cantaren en un karaoke les bondats de les startups amb marca #TheOthersBCN20. És un acte de valentia que els posa en el mapa, un pla en què sovint 'els altres' tenim a ser ignorats. Ens passa en finançament autonòmic, en atribució de pressupostos per a infraestructures i en un munt de coses que no vénen ara a col·lació. Per això saber trobar aliats és tan important.

Equip valencià present en TheOthers de Barcelona | Cedida
Equip valencià present en TheOthers de Barcelona | Cedida 

Salvador Navarro, el president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), ha fet viatjar a Benicarló, bressol de la carxofa, a empresaris catalans i aragonesos perquè sap que tenir partners és la clau. Sols és més difícil construir res. En les seues declaracions a la premsa durant la cimera que Foment del Treball, CEOE Aragó i la mateixa CEV han celebrat aquest dijous al nord de Castelló diu que "independentment del territori, entre nosaltres som clients i proveïdors i d'ací la importància que estem en contacte". Equiliquà! Josep Sánchez Llibre li dóna suport afirmant que "és fonamental que ens reunim i ens coneguem i que puguem posar en marxa mesures per estar al costat dels empresaris". Ignorar-se seria l'error, junts és més fàcil competir i és que en aquest cas les xifres, a més, canten per si soles: els tres territoris junts generen el 32% del PIB i suposen el 42% de les exportacions de l'Estat.

De cantar també en saben els emprenedors, sobretot els valencians. La startup Jeff, que no para de créixer i aquests dies busca nou emplaçament per a les seues oficines a València, s'endu de Barcelona un disc d'or que l'acredita com a Millor Startup de l'any. Ha estat el premi Golden Records que s'ha atorgat en l'esdeveniment TheOthers, excusa per a connectar territoris i casos d'èxit. 300 persones participaren en l'acte al qual assistien més de 40 fons d'inversió. L'endemà, els valencians -amb l'equip de València Activa al capdavant- van aprofitar per a conèixer tot el contingut de les jornades i es van reunir amb agents de l'ecosistema, com l'equip de Barcelona Activa. 

Més info: "No som rics com Barcelona o Madrid, però fem les coses més ràpid i millor"  

Si d'una banda els líders el sector emprenedor estaven recorrent Barcelona, d'altra els empresaris de soca-rel han estat parlant de les infraestructures que calen, com el Corredor Mediterrani. D'aquesta infraestructura també s'ha parlat a l'Assemblea general de l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE) que dilluns cita a la premsa local a l'edifici de Lanzadera per escoltar a l'expresident Felipe González parlant-li a la plana major de l'empresariat valencià. Els parla d'inestabilitat política, de processos d'innovació i de la por a les malalties que mata més que les mateixes malalties. Una oda a la crisi del coronavirus que a València també ha arribat buidant els prestatges d'establiments de Mercadona de l'alcohol de mans que la grip aviar, ja fa uns anys, ens va acostumar a comprar de tant en tant.

De coronavirus no els parlaré, no és la meua competència. Tinc amigues especialistes en sanitat que porten dies contestant preguntes que no saben ja ni com contestar. Jo m'esperaré a la setmana pròxima, quan el conseller Rafa Climent ha reunit a la CEV i les cambres de comerç per avaluar l'impacte del virus en l'economia valenciana. A Sabadell ja se'ns han avançat i aquest divendres han celebrat una reunió des de la Comissió d'Internacionalització de la Cambra de Comerç per calmar el sector empresarial. Zhou Minkang, director de l'East Asian Studies & Research Centre de la UAB, apunta que la previsió és que durant el mes d'abril la situació quede normalitzada. En l'aire, la pregunta de si la deslocalització que moltes corporacions han fet en els últims anys a la Xina ha estat ara una bona decisió. Seguint a José Vicente Morata, president del consell de cambres de comerç valencianes, Navarro afirmava des de Benicarló que "calia buscar models de subministraments que siguen capaços de fabricar el que fabrica la Xina". Repensar els aliats, que se'n diu.

Navarro pensa que "cal buscar models de subministraments que siguen capaços de fabricar el que fabrica la Xina"

Amb tot, segons el BBVA Research d'aquesta setmana sobre les xifres valencianes, a escala externa, malgrat el ressorgiment de les tensions geopolítiques a Orient Mitjà i el coronavirus, "la incertesa es redueix gràcies a la claredat més gran en els temes comercials".

Més info: Morata: "Hem permés que la fàbrica del món siga la Xina i ara ho paguem"

La incertesa és una paraula abstracta, indica inseguretat, dubtes, perplexitats. González que, desafiant a un passat marxista, s'ha assegut a donar lliçons als empresaris, gasta la paraula per deixar clar que vivim temps convulsos com sempre ha sigut norma en Espanya. Res de nou. A 400 quilòmetres de distància, en el Parlament de Catalunya, els banquers Josep Oliu, Jordi Gual i Isidre Fainé, responsables d'entitats financeres amb seu valenciana, també parlen d'incertesa. Ells la remunten l'octubre de 2017, quan les porres i les urnes marcaven l'actualitat i buidaven de dipòsits els seus comptes.

  

El president del Sabadell diu que el Sabadell està a Alacant per "la incertesa i la inquietud que hi havia pel moviment de saldos que s'estava generant en aquella etapa convulsa de la història de Catalunya". En la mateixa comissió d'investigació pel 155, el president de CaixaBank, ara amb seu a València, afirma que "la sensació que no sabíem el que passaria l'endemà va ser generalitzada". Dubtes, incertesa, por.

Córrer cap endavant quan no saps que ve darrere és normal. Et sents perseguit però no vols mirar. Que li diguen als runners de la meua ciutat, que a poc a poc han fet que les curses deixen diners i més diners en l'economia local: la darrera Marató de València,  segons l'IVIE, ja suma 23 milions d'euros d'impacte. Haurem de parlar amb ells per saber què els motiva a tirar sempre cap endavant a pesar dels dubtes, la incertesa i la por. Córrer i sobreviure.

Més informació
Josep Oliu: "No vaig rebre pressions ni de la Corona ni del Govern espanyol"
Isidre Fainé: “Som tan catalans com érem abans o més”
Avui et destaquem
El més llegit