Del 10 al 18 d'agost, Catalunya acull el festival LGTBI+ més gran del món: el Circuit Festival. Més de 60.000 persones de 80 nacionalitats diferents assisteixen a les 13 festes que acullen Barcelona i Cerdanyola del Vallès, amb el permís de Vilassar de Dalt, sempre l'escenari de la festa més icònica del festival, al parc aquàtic d'Illa Fantasia. L'impacte econòmic del festival? Per fer-se una idea, el preu per l'abonament complet ronda els 400 euros, un fet que comporta que el perfil d'assistents sigui d'alt poder adquisitiu. A més, segons avança l'organització Group Matinée, el festival suposa la contractació directa de 500 persones i més de 1.000 de manera indirecta.
Les xifres del Circuit Festival: 60.000 assistents, 500 nous llocs de treball i un abonament complet de 400 euros
Com a curiositat, aquest any fins a un 40% del públic és espanyol, una excepcionalitat si es té en compte que normalment el públic internacional supera el local. De fet, venen visitants des dels Estats Units fins al Brasil, Colòmbia, l'Orient Mitjà o Taiwan. El Circuit Festival va néixer el 2008 de la mà de l'empresari Manolo Soria i del directiu Luca Farina com a conseller delegat. S'ha consolidat com la trobada LGTBI més gran del món, amb milers de participants anualment a partir de la segona setmana d'agost.
Per a la seva quinzena edició, el festival ha programat festes que es reparteixen per diversos clubs i espais de Barcelona i el seu entorn, amb una proposta descentralitzada que inclou espais de Fira Gran Via, la sala Razzmatazz, Input Club i Safari. Situat a Vilassar de Dalt, el recinte alberga anualment la festa més massiva i icònica del festival, que reuneix cada any a 10.000 persones. Com a novetat d’aquesta edició, s’estrenaran com a ubicació les piscines de Diverbosc, a Cerdanyola del Vallès.
La poderosa Catalunya 'gay-friendly'
Sense cap mena de dubte, Catalunya és una de les principals nacions del món en què les lleis i els drets LGTBI estan més avançats que la resta, amb respecte per la diversitat i la protecció de la llibertat personal. Barcelona i, en especial l'Eixample esquerre, conegut com el Gaixample, conformen un espai únic per gaudir d'activitats per tots els gustos. I, encara més, la ciutat comtal ha estat reconeguda com a millor destinació turística LGBTI del món, segons els Gay Travel Awards.
Les "singularitats" del turista LGTBI: despesa de 250 euros diaris i un creixement vertiginós de visitants del 10,3% anual
Amb l’arribada del bon temps aquest perfil de visitant es gasta de mitjana més de 250 euros diaris, amb l’allotjament a part. La comunitat LGBTI representa el 10% del total de viatgers internacionals, amb una despesa anual de 165.000 milions de dòlars al món, d'acord amb les xifres de l'Organització Mundial del Turisme (OMT). I un creixement vertiginós: augmenten un 10,3% anual. Juntament amb els turistes coreans i els irlandesos, el col·lectiu LGTBI s’ha convertit en un dels més anhelats i buscats pels hotelers i restauradors catalans. I, per aquest motiu, una gamma de serveis “als seus peus”.