Brussel·les fa una proposta per estalviar 2.000 MEUR en costos operatius

La Comissió Europea vol dur a terme aquest estalvi creant una plataforma única per controlar les importacions

La Comissió també vol eliminar la norma que eximeix als productes amb un valor inferior a 150 euros de pagar impostos | ACN La Comissió també vol eliminar la norma que eximeix als productes amb un valor inferior a 150 euros de pagar impostos | ACN

La Comissió Europea ha proposat la creació d'una plataforma única per controlar les importacions a la Unió Europea, "simplificant" els processos burocràtics i garantint que els productes que entren a la Unió "compleixen amb els estàndards de seguretat". Segons els càlculs de l'executiu, aquesta eina, batejada com a EU Customs Data Hub, permetrà estalviar un total de 2.000 milions d'euros en costos operatius al conjunt dels estats membres.

Per altra banda, Brussel·les també vol eliminar la norma que eximeix als productes amb un valor inferior a 150 euros de pagar drets de duana, un sistema "altament explotat pels estafadors". La Comissió alerta que fins el 65% dels paquets que entren a la UE estan infravalorats per esquivar el pagament d'impostos.

Fins el 65% dels paquets que entren a la UE estan infravalorats per esquivar el pagament d'impostos

La proposta presentada aquest dimecres pretén alleugerir "la pressió sota la qual operen actualment les duanes de la UE", que reben uns "alts volums" de productes, procedents sobretot del comerç en línia. En paral·lel, la Comissió apunta que el nombre d'estàndards de seguretat exigits a la UE són cada cop majors, afegint una major càrrega de treball a les oficines.

Amb la reforma que es vol dur a terme, les empreses que vulguin comercialitzar béns a la UE hauran d'introduir la informació dels seus productes en una sola plataforma, mentre que l'autoritat duanera de la Unió disposarà d'una eina universal per recollir dades i efectuar els controls pertinents. "El nou EU Customs Data Hub permetrà importar béns amb una intervenció mínima de les autoritats sense comprometre la seguretat", assegura la Comissió en un comunicat.

Més info: Brussel·les encarirà les importacions dels EUA

De fet, l'executiu defensa que la posada en marxa de la plataforma facilitarà a les autoritats centrar la seva atenció en "frenar l'entrada de béns insegurs o il·legals" i protegir la UE de productes que "van en contra dels seus valors", com ara el canvi climàtic, la desforestació o el treball forçat.

Més informació
Més de 2.400 pimes catalanes fan negoci gràcies a la Comissió Europea
La Comissió Europea vol modernitzar l'IVA
La Comissió Europea declara la guerra a l'acer xinès
Avui et destaquem
El més llegit