El brindis de Valls: "La Cambra no ha estat mai sotmesa a Madrid, la Generalitat o l'Ajuntament"

El president sortint s'acomiada defensant "la independència de la institució respecte la política"

Miquel Valls, president sortint de la Cambra de Barcelona Miquel Valls, president sortint de la Cambra de Barcelona

L'encara president de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona, Miquel Valls, ha posat aquest dijous punt i final al seu mandat de 17 anys al capdavant de la institució. "La Cambra no ha estat mai sotmesa a cap interès, ni a Madrid, ni a la Generalitat ni a l’Ajuntament de Barcelona. El nostre prestigi és que hem sigut independents de la política", ha assegurat durant la seva última intervenció. 

En aquest sentit, Valls ha defensat que durant el seu mandat la Cambra ha tingut incidència en els pressupostos de l'Estat, infraestructures, inversions o en la disposició addicional tercera, entre d'altres. "L'únic que hem fet és barallar-nos amb Madrid i hem tingut grans disputes amb el ministeri de Foment per les inversions pressupostades per l'Estat", ha reblat. 

Valls: "L'únic que hem fet és barallar-nos amb Madrid i hem tingut grans disputes amb el ministeri de Foment per les inversions pressupostades per l'Estat"

Durant la roda de premsa de balanç, el director gerent de la Cambra, Xavier Carbonell, ha parlat principalment dels "èxits assolits": incidència i aportació al debat econòmic del país, consolidació de la propietat de la Casa Llotja, desenvolupament de les delegacions, impuls a la viabilitat i participació de les dones en economia i empresa, capacitat per superar "la sotragada" del canvi de model de finançament, l'estabilitat financera i patrimonial, la implantació d'un model de "transparència i bon govern" o l'acord amb l'Ajuntament de Barcelona per a la construcció d'una nova seu d'oficines al 22@, entre d'altres.

La simbiosi entre Valls i Carbonell 

"Des de sempre, la Cambra ha liderat però amb el mandat del Valls s’ha enfortit. El president em va dir: 'has de dirigir un equip tècnic amb solvència, capacitat per opinar i rigurositat i això ens donarà capacitat d’incidència", ha recordat el director gerent. I encara ha afegit: "Una de les maneres de fer d’aquesta casa ha estat la discreció. Les coses s’han de fer a la catalana: poc a poc i treballant".

Valls: "El president ha fet de president i el director ha fet de director. Aquesta actuació que sembla que hauria de ser evident, no sempre ho és"

Tant Carbonell com Valls han insistit en "una simbiosi total" entre els òrgans de govern i l'estructura directiva. Ras i curt: "El president ha fet de president i el director ha fet de director. Aquesta actuació que sembla que hauria de ser evident, no sempre ho és". De moment, però, sembla que el nou president Joan Canadell no té pensat fer canvis en aquest sentit. 

Més info: Scytl defensa haver seguit la normativa del vot electrònic a la Cambra

Però, no ha estat fins el torn de preguntes quan alguns periodistes han emplaçat a la directiva actual a fer també autocrítica del mandat, valorar el procés electoral viscut a la Cambra o les relacions de la candidatura guanyadora Eines de País amb altres institucions com el Cercle d'Economia i Foment del Treball. "No faré cap comentari sobre cap valoració ni definició del que faci cap dels candidats ni tampoc del que digui el futur president d'aquesta casa al qual desitjo molta sort", ha començat Valls. 

(Auto)crítica i "candidatures perdedores" 

En aquest sentit, ha defensat "el consens i el respecte" com a principal modus operandi entre les diferents organitzacions empresarials. Tot i això, l'encara president de la Cambra ha aprofitat per fer autocrítica: "És evident que no tot ha sortit bé en aquests anys". Ha posat l'exemple de l'operació de Spanair que "no va sortir bé i hi havia interessos molt específics perquè l'operació no tirés endavant". 

Després de la foto històrica a la Cambra, les relacions entre Canadell i Valls ha estat un dels plats forts. "Vaig felicitar als guanyadors i vaig dir que la transició seria ordenada i tranquil·la. El director ha sigut el coordinador de diferents reunions i així ha estat", ha explicat el president sortint. Tot i no voler entrar en excés a valorar el procés electoral, sí que ha criticat a "les candidatures perdedores haver boicotejat el pressupost extraordinari per fer una comunicació molt important de les eleccions" alhora que ha reivindicat que "la votació presencial va ser exemplar". 

Més info: Partit patronal a la Cambra: Pimec 4 - Foment 2

Pel que fa al futur de Valls, no hi ha faltat el misteri: "Continuaré dins el món empresarial perquè tinc altres activitats que no són tan conegudes al marge de la Cambra. No em retiro". Ara bé, sí que haurà de deixar la vicepresidència de la Cambra de Comerç d'Espanya presidida per José Luis Bonet ja que aquest càrrec pertoca al nou president de la Cambra de Barcelona. Encara queda per veure qui ocuparà la cadira de Turisme de Barcelona que de moment es quedarà Canadell en substitució de Joan Gaspart

El moment més dur en 17 anys 

Valls també ha reconegut que el moment més dur al capdavant de la institució va ser quan el va trucar el llavors president del Consell Superior de Cambres de Comerç, Javier Gómez Navarro, per explicar-li que el recurs cameral quedava eliminat per llei o també quan el jutjat de primera instància va declarar que la Casa Llotja de Mar era propietat de l'Estat.

Així doncs, ha recordat que "gràcies a les grans empreses vam poder tirar endavant quan vam tenir el sotrac de l'eliminació del recurs cameral". Carbonell ha detallat que quan la Cambra tenia el recurs cameral ingressava més de 20 milions d'euros de forma recorrent, però quan es va eliminar el recurs no hi havia cap altra sortida que reinventar-se. La Cambra de Barcelona va tancar el 2018 amb un pressupost de quasi 18,6 milions d'euros, dels quals un 10% prové de les aportacions d'empreses i patrocinis, un 8% d'explotació d'actius i fins a un 82% de la prestació de serveis. 

"Personalment prefereixo fer cap valoració, estic aquí com a president de la Cambra i defenso la institució i els seus principis i l'endemà seré una persona privada i ja no tindré cap interès des del punt de vista públic", ha conclòs Valls.

Punt i final a 17 anys que han donat per a molts titulars i un autèntic Joc de Trons cameral. To be continued...

Més informació
La Cambra tanca El Cercle i Foment obre la Cambra (amb Pimec)
El fantasma de la impugnació a la Cambra: Episodi II
Una foto històrica a la Cambra de Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit