L'atur a l'eurozona es va situar en el 6,4% al novembre

Es tracta de la xifra més baixa des de l'estiu passat

Catalunya va tancar el 2023 amb un nou repunt de l'atur al desembre | ACN Catalunya va tancar el 2023 amb un nou repunt de l'atur al desembre | ACN

L'atur a l'eurozona va caure una dècima al mes de novembre i es va situar en el 6,4%, la xifra més baixa des de l'estiu passat. Segons les dades publicades aquest dimarts per l'Eurostat, la zona euro va tancar el penúltim mes de l'any amb 10,97 milions de persones desocupades, gairebé 100.000 menys que a l'octubre. A l'Estat, l'atur també va baixar una dècima, fins a l'11,9%, tot i que continua sent el país amb la taxa més elevada de tota la Unió Europea. En termes absoluts, Espanya va tancar el novembre amb 2,8 milions de desocupats, uns 16.000 menys respecte al mes passat.

Pel que fa a l'atur juvenil (entre els menors de 25 anys), aquest es va situar en el 14,5%, tres dècimes menys en comparació amb l'octubre. Segons l'Eurostat, al novembre es van notificar al voltant de 2,3 milions de joves sense ocupació, 54.000 menys que el mes anterior. Espanya, novament, presenta les pitjors dades de la Unió, amb una taxa d'atur juvenil del 27,9%, una dècima menys que a l'octubre. Per sexes, la desocupació entre les dones continua sent superior a les dels homes. Al novembre, la taxa d'atur masculina va situar-se en el 6,1% a l'eurozona (una dècima menys que a l'octubre), mentre que la de les dones també va reduir-se una dècima, fins al 6,8%.

Més info: L'atur tanca el millor any des del 2007, tot i el lleuger repunt

Catalunya va tancar el 2023 amb un nou repunt de l'atur al desembre i suma 3.474 desocupats més, fins als 343.381. Es tracta d'un desembre inusual, ja que les contractacions de Nadal no han estat suficients per fer baixar el nombre de desocupats. Tot i aquest lleuger increment, és la dada més baixa en aquest mes des del 2007. En aquests moments hi ha 3,7 milions d'afiliats a la Seguretat Social i, si es compara amb xifres de fa un any, s'han creat 94.028 nous llocs de treball. Per tant, el balanç anual és considerat de "positiu" pels diversos agents econòmics.

A més, el mercat de treball ha aconseguit mantenir-se fora de perill de les conseqüències que, singularment, els conflictes d'Ucraïna i Gaza, i la pujada dels preus dels aliments i l'energia han tingut sobre l'economia mundial durant el 2023. Al conjunt de l'Estat, la xifra de desocupats és positiva, ja que ha caigut al desembre en 27.375 persones i l'atur s'ha situat en 2,7 milions de persones, la dada més baixa en aquest mes des del 2007. Si es compara en termes interanuals, l'atur s'ha reduït en 130.197 persones. Segons el Ministeri, el 2023 ha estat un any "molt positiu en termes d'ocupació tot i la incertesa de la conjuntura internacional". A més, sembla que el col·lectiu d'autònoms s'ha pogut "protegir de la tempesta".

Més informació
La inflació a l'eurozona repunta per primer cop després de set mesos a la baixa
L'Eurostat confirma la caiguda del 0,1% del PIB de l'eurozona
Avui et destaquem
El més llegit