Humanitzar la sanitat pública (despolititzar-la)

El record d'una entrevista amb Josep Maria Campistol i el futur més empresarial del Clínic

Josep Maria Campistol és el director general del Clínic. | Àngel Bravo Josep Maria Campistol és el director general del Clínic. | Àngel Bravo

Avui fa tot just un any que vam publicar aquesta entrevista a Josep Maria Campistol, director general de l'Hospital Clínic: "Despolititzem la sanitat pública i humanitzem-la!" Beneïda hemeroteca que ens recorda d'on venim per intentar saber en temps incerts cap a on anem. Des de llavors, han passat 365 dies amb uns darrers mesos de pandèmia que ho han capgirat tot, sota l'amenaça del col·lapse del sistema sanitari i d'una crisi econòmica sense precedents. 

Nascut a Girona, Campistol treballa a l'hospital que l'ha vist créixer com a professional des de ja fa 36 anys. Un hospital que ocupa la posició número 21 entre els millors de tot el món, segons el rànquing de Newsweek. Més concretament, fa quatre anys que dirigeix el Clínic en el que assegura que és una feina "molt complicada" de gestió de recursos i persones, oportunitats i probabilitats.

Campistol: "Despolititzem la sanitat pública i humanitzem-la!"

No em vull ni imaginar com deu haver sigut ara aquesta feina de gestor sanitari contra la covid-19!

"Tenim un greu problema de sostenibilitat del sistema de salut... A Catalunya i Espanya s'hi ha d'invertir més", avançava a mitjans de juny de 2019. Es diu sovint que val més prevenir que curar, però sembla una evidència que com a societat hem acabat més curant que prevenint. La recepta que em va donar llavors el doctor Campistol era de les que fa pensar: un Pacte de Toledo de la salut, treballar en xarxa i la medicina de les 4Ps: participativa, precisió, personalitzada i preventiva.

Més info: Campistol: "Despolititzem la sanitat pública i humanitzem-la!"

El passat 2 de juny vaig seguir la intervenció de l'exdirectiu de Damm, Fira de Barcelona i Mercabarna, Enric Crous, al FAQS. Ara, president del consell de govern de l'Hospital Clínic i a qui vaig seguir de molt a prop durant la cursa electoral a la Cambra de Comerç de Barcelona. "El Clínic tal com està ja no dóna més de sí i no podem continuar tal com estem", assegura en la seva particular defensa de la investigació, la indústria i les infraestructures. 

El ministre Salvador Illa, la consellera Alba Vergés i el director general del Clínic, Josep Maria Campistol, a mitjans de febrer per informar sobre coronavirus. | ACN

El ministre Salvador Illa, la consellera Alba Vergés i el director general del Clínic, Josep Maria Campistol, a mitjans de febrer. | ACN

Crous s'autodescarta com a gurú de l'economia i polític, però en qualitat de directiu reivindica que "el Clínic és la infraestructura més important que hi ha a Catalunya per invertir". Defensor de la lliure empresa i de la col·laboració público privada, explica que és "l'estructura que s'adapta a l'estratègia i no al revés" i que com a tal el Clínic necessita més espai i l'Escola Industrial sona amb força per "sinergies d'ubicació". 

Fonts de VIA Empresa asseguren que les negociacions amb les diferents administracions ja estan en marxa. 

Crous: "El Clínic és la infraestructura més important que hi ha a Catalunya per invertir"

Parlant de col·laboracions, aquesta setmana hem sabut que Fira de Barcelona i l'Hospital Clínic han signat un acord per elaborar plans conjunts de prevenció contra la covid-19 per aplicar als recintes de Montjuïc i Gran Via a partir de setembre. El doctor Antoni Trilla serà l'encarregat de supervisar els protocols de seguretat per reprendre l'activitat firal. Un exemple més que sense salut i seguretat, l'economia i les empreses no se'n sortira. 

Què inclou el protocol de Fira i el Clínic? Un primer dibuix: condicionament d'espais, regulació de fluxos de visitants i d'aforaments, controls de salut, higiene, distanciament físic, desinfecció i neteja de zones comunes i expositors, informació i suport sanitari, sistemes específics d'acreditació i organització dels serveis de restauració. Qualsevol prevenció és poca per assegurar el gran retorn firal i tot apunta a un model híbrid, entre presencial i virtual. 

El seu lema de moda és Les fires són claus en la reconstrucció econòmica. De les 600 fires que se celebren cada any arreu d'Espanya amb 50.000 expositors i 9,7 milions de visitants segons l'AFE, Fira de Barcelona és el líder amb 150 esdeveniments i 30.000 expositors directes. Una altra notícia recent: El consorci europeu d'hospitals liderats pel Clínic-Idibaps amb el suport de Cellnex ha impulsat un projecte d'immunoteràpia cel·lular per combatre la covid-19. 

Sanitaris a l'Hospital Clínic de Barcleona. | EP

Els aplaudiments dels sanitaris a l'Hospital Clínic de Barcleona. | EP

Passem del record dels aplaudiments a les 20h a la defensa més vigent dels nostres herois, dels nostres centres sanitaris i del nostre model de benestar. De tots nosaltres també depèn. En aquest sentit, aquesta setmana hem publicat un cas d'èxit empresarial diferent a VIA EmpresaGrup La Pau, les ambulàncies que salven Catalunya. I per acabar, permeteu-me un petit homenatge final al cantant Pau Donés, víctima del càncer després de cinc anys de lluita. 

Eso que tú me das
Es mucho más de lo que pido
Todo lo que me das
Es lo que ahora necesito

Eso que tú me das
No creo lo tenga merecido
Todo lo que me das
Te estaré siempre agradecido

Así que gracias por estar

Els herois sanitaris i la música, i és que la millor medicinia de passat, present i futur seran sempre les persones i la seva humanitat. 

Més informació
Els millors hospitals de l'Estat que irrompen en el 'top 100' mundial
Avui et destaquem
El més llegit