La reunió empresarial prohibida de Pedro Sánchez

El president del Govern espanyol es troba amb quasi tots els agents socials i econòmics de Catalunya, menys amb una de les corporacions més importants del territori

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, al Palau de la Generalitat | ACN El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, al Palau de la Generalitat | ACN

Era la reunió més esperada i ha estat la primera, però no per això la més important. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, es reunia amb el seu homòleg a Catalunya, Quim Torra, cap a les 12 hores del matí de dijous i ho feia poc més d'un any després de la seva última trobada a Pedralbes. El cap de l'Executiu estatal venia a passar un parell de dies a la capital catalana abans no arribés el cap de setmana i, després de fer realitat l'anhelada cimera, va decidir veure's amb altres líders polítics, institucionals i amb els agents socials i econòmics. Amb tots menys amb un, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, que va caure de la llista de Sánchez en algun moment de la setmana, tot i que cap dels implicats no ha volgut fer cap comentari sobre la qüestió a VIA Empresa. Una reunió prohibida?

Més info: El cost econòmic per a Catalunya de la manca d'inversions de l'Estat

El president espanyol tenia l'agenda sense pràcticament cap forat disponible durant 48 hores, que les aprofitava per demanar al vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, que reconsiderés la seva decisió i apostés per assistir al Consell de Política Fiscal i Financera al dia següent. Aragonès, però, va declinar la invitació com ja havia fet la seva Conselleria en altres ocasions i el Govern va decidir que, en el seu lloc, hi aniria la secretària d'Economia de la Generalitat, Natàlia Mas

En aquesta reunió de divendres, el Ministeri d'Hisenda flexibilitzava l'objectiu de dèficit per a les autonomies i el situava en el 0,2% per al 2020, del 0,1% el 2021 i del 0% el 2022. Aquestes xifres representen dues dècimes més de marge si es compara amb la senda que havia aprovat el 2017 el govern del PP i, per tant, l'executiu del PSOE i Unidas-Podemos sumava dos anys més a l'hora d'assolir l'equilibri pressupostari.

Més FLA, fets i... incertesa?

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, anunciava als responsables d'Hisenda dels diferents territoris que posarà a la seva disposició un extra de Fons de Finançament Autonòmic (FLA) amb un tipus d'interès del 0% perquè financin el major dèficit provocat per l'efecte de l'IVA, al mateix temps que també els traslladava que no tindrà en compte la part de dèficit del 2019 imputable a la liquidació pendent de l'IVA del desembre del 2017 perquè no pot revisar la liquidació de llavors.

El Ministeri d'Hisenda anuncia que posarà a la disposició de les comunitats autònomes un extra de FLA sense interessos

Però això no acaba de convèncer al Departament d'Economia perquè, tot i que admeten que serà una "millora", avisen que això "incompleix" la llei i recorden que 'l'Estat està "retenint" els 443 milions d'euros d'IVA que deu. O el Govern de Sánchez compleix o els ànims s'escalfen. De fet, Mas criticava el Consell de Política Fiscal i Financera per "prendre decisions de forma unilateral" perquè, recordava, "han fet una convocatòria de reunió a dos dies vista i sense compartir informació".

Poca seriositat, a parer del Govern, si es té en compte que un dia abans Sánchez es comprometia a concretar "en fets" la seva agenda per a Catalunya, assegurava que la seva reunió amb Torra obria una "nova etapa" i defensava que "aquesta agenda per al retrobament és possible, factible i molt positiva". 44 punts en un document, però -per exemple- l'IVA sense pagar el mateix dia que es convoca la trobada entre comunitats autònomes. Actuarà el president espanyol en el mercat de l'habitatge com va prometre?

Nissan, competitivitat i nova governança

Tornant a les reunions empresarials de Sánchez, un dels primers actors que rebia vinculats al món de l'economia i l'empresa era el president de Barcelona Global, Pau Guardans, a qui la va transmetre el seu "compromís" amb la capital catalana i la seva àrea metropolitana. Amb ell, incidia en el fet que "la digitalització i la transició ecològica són oportunitats que hem d'aprofitar", mentre que l'associació privada enfatitzava en la importància que el Govern espanyol s'impliqui en impulsar l'emprenedoria i inverteixi en talent. També l'emplaçaven a crear un grup de treball per impulsar una "nova governança".

Acte seguit, el president espanyol es trobava amb els líders de CCOO i UGT de Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros. Preocupats per la situació de la planta de Nissan de la Zona Franca, els líders sindicals li demanaven "aprofundir en la col·laboració necessària per assegurar que els milers de llocs de feina cabdals" es mantenien a Barcelona. Sánchez provava llavors de rebaixar els seus ànims assegurant-los que s'està constituint un grup de treball conjunt entre administracions i l'automobilística i, en aquest sentit, s'oferien "mútuament" per trobar solucions a la continuïtat de la multinacional japonesa a Catalunya.

Pedro Sánchez i Teresa Conillera es reuneixen amb Javier Pacheco i Camil Ros | CCOO

Pedro Sánchez i Teresa Conillera es reuneixen amb Javier Pacheco i Camil Ros | CCOO

Durant la reunió amb els principals sindicats catalans, també treia el cap l'accident d'una empresa química del polígon sud de Tarragona, que va deixar tres morts i diversos ferits. Tant CCOO com UGT estaven d'acord en traslladar a Sánchez que la indústria petroquímica, amb el pes que té a Tarragona, no pot establir la "inseguretat ciutadana" com ha passat ara i l'instaven a mantenir "l'equilibri territorial". A la trobada, a més, van estar damunt la taula temes com la "necessitat urgent i immediata" per derogar la reforma laboral de forma parcial o total", la reforma de les pensions i el diàleg amb el Govern català.

Més infraestructures i un forat negre

Pimec tancava la jornada de dijous amb una reunió en què la millora de la competitivitat de les pimes en va ser la protagonista. El seu president, Josep González, li recordava que les petites i mitjanes empreses "no estan ben representades dins del diàleg social estatal i, per tant, no es garanteix una defensa real dels seus interessos".

El president el govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de Pimec, Josep González | ACN

El president el Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de Pimec, Josep González | ACN

Més enllà de tot això, González emplaçava el president espanyol a “revisar el finançament autonòmic, una fiscalitat adaptada per a pimes, millorar la inversió pública en infraestructures clau per a Catalunya i donar suport a la candidatura Pirineus – Barcelona als Jocs Olímpics d’Hivern 2030", mentre proposava un Pacte Nacional per la Indústria d’àmbit estatal i mesures per impulsar la competitivitat del món agrari i impedir la despoblació de les zones rurals. 

Divendres es trobava amb el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, acompanyats de membres de la junta i del vicepresident de la patronal i president de la Cecot, Antoni Abad. El president espanyol els proposava que la reforma laboral "no es derogui" sinó que es "modernitzi", així com la creació d'un consorci per a Rodalies i uns preus de l'energia més "competitius". També reclamava que s'aprofités la taula de diàleg entre agents socials i econòmics per acordar modificacions en la llei per tot seguit tramitar-ho al Congrés dels Diputats.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de Foment del Treball, Josep Sànchez Llibre | ACN

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de Foment del Treball, Josep Sànchez Llibre | ACN

El president espanyol també es va trobar amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, o la de l'Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, però va eliminar de la seva agenda el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, una de les institucions empresarials més importants del país. Serà el canvi de rumb de la Cambra? O, per què Sánchez ha esquivat trobar-se amb Canadell?

Sigui com sigui, Sánchez deia durant la seva estada a Barcelona que "el compromís del Govern d'Espanya serà complir el que hem pactat". S'obre un nou camí per endavant amb moltes incerteses i moltes expectatives. Brexit, pressupostos, eleccions, Coronaviurs, MWC... Venen jornades atrafegades i, mentrestant, caldrà veure si tot això es tradueix en alguna cosa o, com passa sovint, es queda en paper mullat.

Més informació
El Govern espanyol rebutja el salari mínim català
La Cambra atribueix a l’Estat la pèrdua del lideratge econòmic
Port de Barcelona: incertesa, desacceleració i més diners per a l'Estat
Foment a Sánchez: la reforma laboral s'ha de "modernitzar"
Avui et destaquem
El més llegit