Un minut per no quedar-se sense veu (ni inversió)

La 24a edició del Fòrum d'Inversió d'Acció acull 21 startups que, amb els seus 'pitch', aspiren a buscar inversors per escalar el seu negoci, també en el mercat asiàtic

Les startups presentant els seus projectes | Cedida Les startups presentant els seus projectes | Cedida

"Un any més, tornem a liderar una cita amb els millors projectes emprenedors de Catalunya". D'aquesta manera ha presentat la consellera d'Economia i Empresa, Àngels Chacón, la 24a edició del Fòrum d'Inversió d'Acció. Una trobada en la qual 21 startups han estat seleccionades per presentar els seus projectes davant inversors internacionals, aquest any posant especial atenció als mercats asiàtics i, més concretament, a Hong Kong. Una oportunitat que els emprenedors saben que han d'aprofitar, ja que en les darreres nou edicions del Fòrum d'Inversió s'han aixecat 261 milions d'euros provinents d'inversors privats i fons de capital risc. Ara bé, aquesta oportunitat es juga tot en només un minut, un pitch de 60 segons per no quedar-se sense veu, convèncer els assistents i aconseguir inversió

Més info: "Emprenedors, pugin a l’escenari!"

"Fa cinc anys, Barcelona no apareixia en cap rànquing internacional de startups, però des de llavors hi ha hagut un canvi molt gran i avui la ciutat és un referent internacional", ha destacat Chacón. La capital catalana és el cinquè hub d'Europa en nombre de startups i el primer del sud d'Europa, i és la tercera ciutat europea més atractiva pels fundadors d'empreses emergents. L'ecosistema emprenedor català ja compta amb 1.300 startups i 13.800 treballadors, tres de cada quatre amb finançament d'inversors. "Startups, empreses i Govern estem alineats de forma conjunta i coordinada per fer de Catalunya una gran potència econòmica", ha conclòs la consellera. 

Barcelona i Hong Kong, dos ecosistemes diferents i semblants alhora

L'objectiu del Fòrum d'Inversió d'Acció és ajudar les startups catalanes a obtenir inversió. Però aquest no és l'únic. El networking és una part essencial per escalar i donar a conèixer un projecte emprenedor, tant a Catalunya com a l'estranger. És per això que fer sinergies amb altres països, com Hong Kong, es converteix cada vegada amb una part més important per fer créixer un negoci internacionalment. Per sort, tal com ha afirmat Angie Lau, CEO de Forkast.News, "la tecnologia ens permet avui escalar a una comunitat global i ja no importa on hagi nascut una empresa". Hong Kong té un ecosistema emprenedor en auge que, igual que el de Barcelona, està creixent de forma ràpida. I els emprenedors d'aquests territoris s'han de treure la inseguretat que porten a sobre la majoria i creure, de veritat, que tenen potencial per competir amb qualsevol altra empresa d'arreu del món.

Ara bé, el camí no és fàcil, sobretot en alguns territoris. Lau assenyala que "l'ecosistema emprenedor està fent la feina que necessita fer, però des del punt de vista de les accions polítiques, encara hi ha entrebancs per competir amb altres països del món, com les elevades taxes". Però Barcelona, i també Hong Kong, són ecosistemes que estan demostrant que, tal com són, poden créixer. "Els ecosistemes emprenedors són molt complexos i no es pot agafar el de Silicon Valley, posar-lo a Hong Kong i pensar que funcionarà", apunta l'inversor hongkonguès de Fresco, Furuzonfar Zehni. Ara bé, per a l'inversor, "la bellesa d'aquesta complexitat és que els ecosistemes poden evolucionar contínuament utilitzant el talent i els inversors locals". Uns ingredients que Barcelona té de sobres.  

60 segons per convèncer els inversors

Nerviosos, els 21 emprenedors han pujat a l'escenari per blocs, per presentar els seus projectes. Saben que en només un minut es juguen la possibilitat d'aconseguir guanyar el Fòrum d'Inversió d'enguany. Els primers a fer-ho han estat les startups del bloc de ciències de la vida i la salut. 

Ramon Pérez, cofundador de Barner Ventures, ha estat el primer a exposar la seva idea davant d'un auditori ple de gom a gom. La startup crea unes ulleres amb lents que protegeixen la visió de les persones que passen moltes hores davant una pantalla per evitar la vermellor dels ulls, el mal de cap o les migranyes. L'ha seguit Roger Guasch, CEO de Berdac Smart Services, que dissenya un dispositiu intel·ligent que evita oblits i errors quan les persones grans han de prendre la seva medicació. Jaume Puig ha explicat el projecte de Biel Glasses, unes ulleres per millorar la percepció de persones amb baixa visió. I de la visió a la dieta saludable, de la mà de Pepe Nuñez, amb GoPure, el menú setmanal més saludable al mòbil. L'ha seguit Joan Gil, CEO de MyHealth Watcher, una eina que analitza els ingredients i la informació nutricional de les etiquetes dels productes alimentaris envasats i dóna recomanacions en funció de l'estat de salut de cada persona. Jordi Boix ha exposat Psonríe, el psicòleg al mòbil. Ha tancat el bloc el CEO de RheoDx, Oliver Balcells, amb el seu dispositiu portàtil per fer anàlisis de sang. 

Àngels Chacón: "Fa cinc anys, Barcelona no apareixia en cap rànquing de startups i avui és un referent internacional"

El segon bloc s'ha centrat en el sector de les TIC, el primer amb una dona emprenedora entre els que presenten els projectes. El primer a exposar ha estat Xavier Trallero, d'Airning, la startup que ajuda a reclamar quan et cancel·len un vol. Després ha estat el torn de Jose Marín, qui ha explicat el projecte d'Airplane Solutions, una solució en temps real perquè les aerolínies disposin d'informació exacta i acurada dels seus costos operatius de funcionament. Giorgio Saad ha presentat Aktek Labs, un programa per a la gestió operacional i de riscos a països fràgils. Ja d'un altre àmbit molt diferent ha arribat MusicList, els milors aliats de Spotify i YouTube, de la mà d'Eduardo Beguer. L'ha seguit Hernan Camps, de RobinBrick, una eina d'anàlisi de dades per a l'anàlisi de les botigues físiques. A continuació ha exposat la primera dona de tots els participants fins ara, Lorena Toda, de Shivver, una plataforma enfocada a crear espectacles amb artistes reals amb tecnologia de realitat virtual. Finalment, Juan Víctor Izquierdo ha presentat Work Wild, una startup que introdueix els primers bots de cultura corporativa per ajudar als departaments de recursos humans i a la direcció de les empreses.

Venvirotech ha estat la guanyadora del Fòrum d'Inversió d'Acció

Venvirotech guanya el premi del Fòrum d'Inversió d'Acció | Cedida

El tercer i darrer bloc ha englobat aquelles empreses que utilitzen la tecnologia en altres àmbits i ha començat amb l'exposició de Roger Martín sobre Asgard Space, una solució per determinar el cost dels objectes en òrbita per a la indústria espacial. L'ha seguit Francisco Guillén, CEO de Blocktac, que crea una tecnologia de blockchain per acabar amb les falsificacions de productes. Albert Icart ha presentat Kibus Petcare, "la Nespresso de les mascotes", tal com l'ha definit el mateix director general. A continuació David Vidal ha explicat el seu projecte Musical Instruments Innovation Lab, una startup que fusiona la tradició i la innovació per crear instruments revolucionaris. Patricia Aymà ha exposat Venvirotech, l'empresa emergent que fa bioplàstic amb bacteris. Ha tancat els pitch dels 21 participants Alex Raventós amb X1 Wind, la startup que empra les ones del mar per crear energia. 

El potencial d'innovació guanya

Després d'escoltar amb atenció totes les startups, és temps per pensar qui seran els 9 finalistes que tornaran a explicar els seus projectes, aquest cop en més d'un minut, ha començat. Mentrestant, s'ha aprofitat per donar el premi dels col·laboradors. L'empresa RCD ha premiat amb assessorament legal a Biel Glasses, Airplane Solutions i X1 Wind. Així mateix, Llorente y Cuenca ha premiat amb assessorament en estratègia comunicativa també a Biel Glasses, MusicList i Venvirotech. També ha tingut lloc el reconeixement a la trajectòria emprenedora, que aquest any ha anat per a Regina Llopis i Antoni Trias-Bonet del Grup AIA qui, emocionats, han rebut el premi de la mà de la directora general d'indústria, Matilde Villarroya. 

La startup Venvirotech ha estat la guanyadora del Fòrum d'Inversió d'Acció d'enguany

Amb una pausa pel cafè i per recuperar forces, els nou finalistes de la primera ronda han estat cridats a l'escenari per explicar a sis inversors internacionals les seves propostes: Barner Ventures, Biel Glasses, RheoDx, Airning, Shivver, Work Wild, Kibus Petcare, Venvirotech i X1 Wind. Hong Kong, la ciutat convidada a l'edició d'enguany, ha donat el premi internacional d'Acció a Kibus Petcare. 

Després de superar a més de 100 empreses emergents candidates aquest any i de superar les preguntes dels inversors, la startup Venvirotech ha estat la guardonada en aquesta 24a edició del Fòrum d'Inversió d'Acció pel seu potencial d’innovació i creixement internacional. Una carrera de fons i també de comunicació que al final ha tingut la seva recompensa. 

Més informació
Barcelona, cinquena ciutat europea amb més inversió estrangera en tecnologia
Fons d'inversió: com ser l'1% escollit
Avui et destaquem
El més llegit