• Empresa
  • Cuerpo alerta dels "potencials impactes" de l'OPA BBVA-Sabadell i l'eleva al Consell de Ministres

Cuerpo alerta dels "potencials impactes" de l'OPA BBVA-Sabadell i l'eleva al Consell de Ministres

El ministeri d'Economia veu riscos de protecció de treballadors, cohesió territorial, regulació sectorial i polítiques socials, entre altres, i es dona 30 dies per decidir

El ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo; i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats | Europa Press
El ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo; i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats | Europa Press
Carlos Rojas | VIA Empresa
Periodista
Barcelona
27 de Maig de 2025
Act. 27 de Maig de 2025

El ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, ha decidit activar la fase tres de l'OPA hostil del BBVA sobre el Banc Sabadell i elevar l'operació al Consell de Ministres del govern espanyol. Ho ha fet aquest dimarts a la tarda, un cop tancada la jornada borsària, i coincidint amb l'últim dia del termini que preveu la llei, després que s'hagin complert els 15 dies hàbils d'ençà de la resolució de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). Així, l'executiu de l'Estat disposarà ara de 30 dies naturals per imposar condicions a l'operació que vetllin per l'interès general. Aquestes mesures en cap cas podran obeir a raons de competència, ja que aquesta tasca està reservada exclusivament a la CNMC. Amb tot, la Moncloa tindrà fins al 27 de juny per intervenir l'operació.

 

De fet, el ministeri ha justificat en un breu comunicat que la seva decisió s'ha fonamentat en tres dels sis criteris establerts a l'article 10.4 de la Llei de Defensa de la Competència i que preveuen un "potencial impacte de l'operació": la garantia d'un manteniment adequat dels objectius de regulació sectorial, la protecció dels treballadors, la promoció de la investigació i el desenvolupament tecnològic. Alhora també cita la cohesió territorial i els objectius de política social com a risc rellevant. Cal recordar que més enllà de les raons recollides per la llei, la disposició també deixava oberta la possibilitat d'afegir més criteris que el govern consideri d'interès general.

Pocs minuts després de fer-ho públic, Cuerpo ha comparegut des del Senat espanyol i ha exposat que cinc ministeris del govern espanyol van demanar que s'elevés l'OPA al Consell de Ministres. "L'anàlisi de la petició d'aquests cinc ministeris que han sol·licitat l'elevació, igual la nostra anàlisi interna, és el que ens porta a elevar aquesta decisió", ha justificat.

 

Segons el ministre, l'anàlisi que es farà a partir d'ara de l'operació "beurà" de les aportacions d'aquests cinc ministeris, que hauran d'elaborar un "informe més profund" cadascun. A partir d'aquí, el govern espanyol adoptarà les mesures que consideri convenients, malgrat que Cuerpo ha recalcat que "no es tracta d'endurir o estovar les condicions" que va imposar Competència.

El primer pas d'un llarg mes

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, durant una reunió | Europa Press
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, durant una reunió | Europa Press

La decisió del ministre d'Economia suposa el primer posicionament oficial del govern espanyol sobre l'OPA. Fins ara, tant Cuerpo com la vicepresidenta Yolanda Díaz i el president Pedro Sánchez, entre altres, havien expressat una "preocupació clara" pel que fa a la proposta del BBVA, però l'executiu no havia pres cap mesura en concret. Finalment, aquesta inquietud ha quedat palesa en una resolució històrica, ja que és el primer cop que la Moncloa decideix intervenir a la tercera fase d'una OPA hostil en el sector financer.

Sánchez va obrir la veda el passat 5 de maig, quan va anunciar a la inauguració de la 40a Reunió del Cercle d'Economia que el govern espanyol plantejaria una consulta pública perquè tots els afectats, independentment de si eren empreses o particulars, poguessin suggerir conflictes derivats de la fusió. L'endemà, Cuerpo va donar-ne més detalls i va matisar que el qüestionari no era "vinculant" i no tenia caràcter plebiscitari.

El procés d'al·legacions va concloure divendres 16 de maig i va recollir opinions de sindicats, associacions empresarials i particulars. El Sabadell hi va participar, mentre que el BBVA va abstenir-se en considerar la consulta "innecessària". Pròximament, el govern de l'Estat publicarà un informe amb els resultats.

A Madrid, alguns mitjans especulen amb la possibilitat que Brussel·les "faci ús dels seus poders" en cas que la resolució del govern espanyol impedeixi la concentració bancària

El següent pas, doncs, serà conèixer l'actuació del Consell de Ministres durant el pròxim mes. Al comunicat no apareix cap pista sobre les possibles mesures que Sánchez pugui adoptar. Fins ara, els criteris que menciona el ministeri al seu escrit són diferents de l'àmbit de competència, però no avancen cap acció. Al seu torn, mitjans com El Confidencial han informat que la Comissió Europea espera que el govern espanyol no bloquegi l'operació i que "no dubtarà a fer ús dels seus poders" en cas que les mesures de l'executiu de Sánchez difereixin molt de les resolucions de la CNMC o el Banc Central Europeu (BCE).

Alhora, a Madrid també s'ha especulat aquesta setmana que el BBVA podria aprofitar l'arbitrarietat de l'article al qual s'ha acollit el govern espanyol per recórrer contra una hipotètica decisió contrària als seus interessos. 

Una decisió per protegir la borsa

A primera hora del matí, l'acció del BBVA ha estat la que més ha crescut a l'Ibex-35 i ha arribat als 13,57 euros, una alça de l'1%. En el cas del Sabadell, també ha augmentat amb força, però amb menor intensitat: s'ha situat als 2,82 euros (+0,72%). És a dir, els mercats han començat la jornada anticipant una resolució imminent. Tot i això, el ministeri encapçalat per Cuerpo ha preferit no anunciar la decisió abans del Consell de Ministres d'aquest dimarts. Tampoc ha comparegut un cop finalitzada la reunió amb l'equip de govern.

El BBVA ha fregat un creixement de l'1% durant la jornada d'avui, malgrat que la prima de l'OPA continua sent prop d'un 5% negativa

Aquest ajornament ha calmat l'eufòria inicial. Durant el migdia, el creixement de totes dues accions s'ha anat corregint. El Sabadell ha acabat la jornada amb un preu de 2,80 euros l'acció, mateixa xifra que al tancament del dilluns; el BBVA ho ha fet amb una evolució del 0,82% i un preu de 13,54 euros per títol (pels 13,44 euros de dilluns a la tarda). Segons fonts del govern espanyol, Economia ha volgut protegir la borsa de la decisió de Cuerpo, de forma que no serà fins dimecres que es conegui la reacció dels mercats.

Cal recordar que el canvi proposat és de 0,70 euros en efectiu més un títol del BBVA per cada 5,3456 accions del Sabadell. Des del passat 20 de gener, l'operació presenta pèrdues per als accionistes del banc català. Al tancament d'aquest dimarts, la prima de l'operació continua sent prop d'un 5% negativa.