• Innovació
  • La fabricació en 3D portarà el concepte de "prosumidor"

La fabricació en 3D portarà el concepte de "prosumidor"

Barcelona celebra al juliol una conferència mundial amb experts en aquesta nova tecnologia

    Una de les impressores en 3D
    Una de les impressores en 3D
    EFE
    19 de Juny de 2014
    Act. 19 de Juny de 2014
    Un consumidor que alhora és productor. És la definició de "prosumidor", neologisme llançat per Tomás Díez, director del Fab Lab de Barcelona, que aquest dijous ha presentat la Xa Conferència Mundial FAB10 sobre fabricació en 3D. L'esdeveniment reunirà al juliol als experts dels 300 laboratoris del món dedicats a aquesta nova forma de producció a la ciutat de Barcelona.

    Fab Lab Barcelona i el Massachutsetts Institute of Technology (MIT) han preparat una trobada entre els dies 2 i 8 de juliol que, a més de reunir especialistes, tindrà tallers perquè el públic general pugui crear coses en 3D com un dron que li permeti fer fotos aèries amb el seu mòbil o imprimir roba. Díez ha destacat que les màquines d'impressió en 3D "són aquí, es poden comprar per 1.500 euros i són una realitat", però ha recordat que aquest canvi en la forma de produir "està ara en el mateix moment en el qual fa 20 anys es trobaven els ciutadans amb la informàtica i les nostres vides no passaven pels ordinadors com ara, que estan fins als sentiments".

    Barcelona, ciutat pionera
    Barcelona, que va organitzar la primera Fab Lab d'Europa el 2007, és un dels centres més importants del món en aquest nou camp de la creació, i de la gran revolució que suposa passar del món digital a un entorn físic, "dels bits als àtoms i a la matèria", i de ser només consumidor a també productor.

    Els centres Fab Lab treballen en xarxa a tot el món i es dediquen a fer projectes perquè qualsevol ciutadà els pugui materialitzar a casa seva. A més, es regeixen per un codi ètic que els impedeix fabricar armes.

    Segons Díez, la fabricació amb impressores 3D, que s'alimenten de plàstic PLA derivat de blat de moro (un poliàcid), bio-resines, pólvores ceràmics o de qualsevol altre material, localitzarà una altra vegada la producció perquè cada consumidor pugui fer els seus productes, i serà "com una Edat Mitjana avançada amb un renaixement tecnològic".

    Díez també ha explicat que la impressió 3D pot ser additiva (com s'anomena la impressió per capes que se sumen), o substractiva, la que es fa amb màquines que treballen buidant una peça compacta, i que s'obre un món nou que canviarà el concepte de treball, de la indústria i de les grans empreses, que permetrà crear mini-empreses de proximitat per a coses concretes.

    Fab Cafe Barcelona
    "Ja hi ha eines per transformar el present", ha remarcat Díez, recordant que Barcelona és una ciutat pionera en tecnologia 3D i la primera del món a posar en marxa una xarxa d'Ateneus de Fab Lab en els barris per a ús ciutadà, en els districtes de Meridiana i les Corts amb màquines d'impressió en 3D.

    A Fab Lab Barcelona es treballa en projectes com la construcció de ruscos per a abelles, en codi obert per a tot el món, a les que es posaran sensors per veure si els pesticides, els nivells de CO2; o la contaminació sonora estan causant la seva desaparició, un problema greu perquè pol·linitzen les plantes i té un important paper en l'agricultura.