L'aniversari més econòmic de Pedralbes a l'Smart City

Una setmana marcada pel passeig de Torra i Calviño, entre Foment i Fira Barcelona

Els representats polítics a l'estand de Seat a l'Smart City. | ACN Els representats polítics a l'estand de Seat a l'Smart City. | ACN

Si les matemàtiques no ens enganyen, tota setmana inclou set dies, 168 hores i molts moments periodístics. Aquesta freda setmana de novembre va començar amb la celebració dels Premis Carles Ferrer Salat organitzats per Foment del Treball al Sofia Hotel de Barcelona. Allà on el Barça feia les seves tradicionals concentracions abans dels partits al Camp Nou. A VIA Empresa vam titular així la crònica: Una nit empresarial entre la medalla de Seat i la declaració de Pedralbes.

Si la ciència del temps no ens enganya, un any inclou 365 dies, 8.760 hores i molta perspectiva periodística. El 20 de Desembre de 2018, el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, va fer el següent discurs: "Ara és l'hora de teixir complicitats i de concretar, i no de recrear-nos en la discrepància i la confrontació: ara és l'hora del diàleg i la entesa. La solució política no és ni fàcil, ni senzilla. Però, mentre arriba aquesta solució necessitem estabilitat". 

Més info: Una nit empresarial entre la medalla de Seat i la declaració de Pedralbes

Amb el retrovisor posat, Sánchez Llibre va aprofitar el passat dilluns per fer el següent discurs: "La política continua estancada en ella mateixa sense posar "llums llargues" i atendre l'interès general. Seguim sense pressupostos, ni a Espanya ni a Catalunya, i la situació política continua essent d'extrema complexitat. No es pot demorar més la governació i la presa de decisions. La desafecció política és ja excessiva... És hora ja, sense més dilació de governar i d'afrontar tots els problemes que tenim damunt la taula amb valentia. La política no pot convertir-se en un problema que freni les possibilitats reals de creixement de l'economia i el benestar, com està succeint des de ja fa massa temps."

Aragonès: "Fa un any en un sopar com aquest veníem de fer un comunicat conjunt entre els dos governs"

Un any més, l'aprovació dels pressupostos tant a Catalunya com a Espanya donaran molt joc, d'escons i negociacions. "Whatever it takes", per evitar una nova pròrroga pressupostària. O no. 

Tot i que l'objectiu dels Carles Ferrer Salat- fundador de la CEOE i "empresari liberal, obert i defensor del coneixement i el diàleg"- era recuperar l'esperit de Pedralbes, la trobada entre els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra no es va repetir per l'absència de tots dos. El primer va delegar la representació del Govern espanyol en Nadia Calviño, ministra d'Economia i Empresa en funcions. El segon havia de ser-hi després d'estar tot el dia declarant al Tribunal Suprem, però va excusar la seva presència a última hora. 

Premis Ferrer Salat Foment

La taula presidencial als Premis Ferrer Salat de Foment del Treball. | ACN

El motiu? Discrepàncies protocolàries a l'hora de decidir qui tancava l'acte de Foment. La Generalitat volia i la Moncloa dolia. L'explicació oficial? Motius d'agenda. El resultat? Sánchez i Torra no hi van ser, però Calviño sí. I el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Pere Aragonès, també. Amb els representants de l'economia catalana i espanyola compartint sopar al Sofia Hotel, l'espurna dels 21 Punts de la Declaració de Pedralbes va resorgir. Almenys, de paraula. 

"Fa un any en un sopar com aquest veníem de fer un comunicat conjunt entre els dos governs", recordava Aragonès. I afegia: "Quan no es deixa espai a la resolució de conflictes, aquests es cronifiquen i això no és bo per a ningú". I de nou, la solució política, el diàleg, o la seguretat jurídica tornaven a escena. Calviño recollia la proposta, això sí sense mencionar Pedralbes i amb matisos: "estabilitat política, serenitat social i diàleg dins la llei". 

La llista d'assistents al sopar era la següent: els consellers Àngels Chacón, Damià Calvet, Chakir el Homrani, les ministres Margarita Robles i Maria Jesús Montero, el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, acompanyat pel president de la CEV i vicepresident de la CEOE, Salvador Navarro. Els empresaris van fer també acte de presència: José Creuheras (Planeta), Ángel Simon (Agbar), Javier Godó (Grupo Godó), Antoni Abad (Cecot), Josep González (Pimec), Camil Ros (UGT), Javier Pachecho (CCOO), Mar Alarcón (SocialCar), Joan Rosell o Enrique Lacalle, entre molts d'altres.

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, va declinar la invitació per "motius d'agenda", segons van confirmar fonts de VIA Empresa.  

Relat: "Toyo Ito tindrà un paper en l'ampliació de Fira Gran Via"

Dimarts era el dia i l'hora del Smart City Expo World Congress 2019 (SCECWC 2019) i la ciutat dels somnis es va fer real amb innovacions tecnològiques aplicades a la vida urbana i a les ciutats més sostenibles i habitables. Ho explicava la companya Maria Teresa Coca al diari. Amb el lema Cities made of Dreams, l'expo mundial està organitzada per Fira de Barcelona que aquest dijous augurava de la mà del seu president Pau Relat que el famós arquitecte Toyo Ito "tindrà un paper en l'ampliació de Fira Gran Via". 

Més info: Smart city, la ciutat dels somnis es fa real

A primera hora de la tarda, l'Smart City va arrebatar-li la fotografia de la setmana a Ferrer Salat. Torra, Calviño, consellers i ministres, els màxims representants de l'Ajuntament de Barcelona i Hospitalet i la Fira de Barcelona van organitzar una comitiva que va desfilar per diferents estands del recinte de Fira Gran Via. Primera parada: Seat, i un nou avanç de l'estratègia Seat Urban Mobility i la primera i-Scooter elèctrica. 

El president de Seat, Luca De Meo, que ha estat escollit Empresari de l'Any per Foment i reivindica que la companyia "viu el seu millor moment", s'ha convertit en un dels trending topics de la setmana. I no pel nou e-Kickscooter concept, sinó per una entrevista a La Vanguardia on assegurava això sobre protestes i talls de carretera: "La meva feina és demostrar que no passi res operativament, però si això segueix, el grup té altres opcions, disposa de plantes en pràcticament tots els països d'Europa. Aquesta és la meva por. No és una queixa ni una advertència, sinó un estat d'ànim."

Els representants polítics a l'Smart City Expo

Segona parada: Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) amb recepció oficial per part del president Ricard Font que vol convertir l'entitat en el futur operador de l'Alta Velocitat a Catalunya. Un dels moments més icònics es va produir quan tota la comitiva política amb Torra al capdavant van provar el simulador de conducció de FGC. Cares de sorpresa, somriures i fascinació per la mobilitat del futur. 

De Meo: "Si això segueix, el grup té altres opcions i disposa de plantes en pràcticament tots els països d'Europa" 

Tot just davant de l'estand de FGC, hi havia el de Renfe. Coses del destí o no... Renfe as a Service (RaaS) és la nova plataforma de mobilitat com a servei dins el seu pla estratègic per fixar posicions davant la liberalització del mercat ferroviari. Paral·lelament, també es va anunciar una hackató a bord de l'AVE entre Barcelona i Madrid. 

"No hay dos sin tres", diu el refrany. I en aquest cas, ni quatre, ni cinc, ni sis... La ruta per l'Smart City va continuar també per Ros Roca, Deloitte o els estands de l'Ajuntament de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, la Diputació de Barcelona, l'AMB, el Govern espanyol o la Generalitat. Més que una nova declaració de Pedralbes semblava un passeig de política i economia per les ciutats smart del futur. 

Smart Pedralbes. Smart City. 

Més informació
Relat: "Toyo Ito tindrà un paper en l’ampliació de Fira Gran Via"
Avui et destaquem
El més llegit