Dones aturades per la desigualtat de gènere

La manifestació feminista del 8 de marc, la primera que es convoca, posa sobre la taula la bretxa salarial, els salaris “de misèria” i les violències masclistes a la feina

Procés de producció de torrons en una fàbrica de Xixona | ACN Procés de producció de torrons en una fàbrica de Xixona | ACN

Increments salarials en tots els convenis, una Llei d’igualtat salarial, protocols contra l’assetjament i la violència de gènere en el treball... són alguns dels objectius darrere de la vaga feminista convocada el pròxim 8 de març, Dia de la Dona. La Confederació General de Treballadors ha formalitzat la convocatòria de vaga general de 24 hores per a tot l'Estat espanyol i a tots els sectors laborals, segons consta en l'escrit de preavís registrat aquest dimarts davant les oficines del Ministeri d'Ocupació.

La convocatòria de la CGT, amb el lema Sense nosaltres el món no funciona, se suma a la crida anunciada el passat 31 de gener per part de CCOO i UGT d'organitzar una aturada de dues hores a tots els sectors de la societat civil. Les aturades coincideixen en la celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora i té com a objectiu general acabar la desigualtat en l'àmbit laboral, econòmic i social de les dones treballadores en relació amb els homes.

Des de la CGT avisen que l’objectiu és parar la vida en tota la seva extensió i “visibilitzar el paper protagonista que té la dona en l'engranatge d'aquesta vida”. La vaga general es planteja com a vaga laboral (convocant a tota la classe treballadora); vaga de cures (que evidenciï la sobrecàrrega i invisibilitat de les cures, l'absència de coresponsabilitat en el treball domèstic i de cures i permeti la visibilitat màxima de les dones); de consum (la millor eina per lluitar contra el capitalisme i potenciar l'economia feminista que posi la vida al centre) i estudiantil (buscant el suport i convocatòria dels sindicats i organitzacions estudiantils.

Per part de CCOO es manifestaran sota el lema Ens plantem contra la bretxa salarial, contra els salaris de misèria i contra les violències masclistes a la feina per lluitar per increments salarials en tots els convenis; aconseguir uns plans d’igualtat a totes les empreses per evitar la bretxa salarial i totes les discriminacions; treball estable contra l'ús fraudulent de la contractació a temps parcial, la temporalitat injustificada i les hores extres no pagades, demanar la ratificació, per part del Govern, del Conveni 189 de l’OIT -que regula els drets i les condicions laborals de les treballadores de la llar-, etc.

 

Més informació
La bretxa salarial a Catalunya i les seves conseqüències
100 anys per eliminar la bretxa salarial
La bretxa salarial s'accentua a partir dels 45 anys
Avui et destaquem
El més llegit