Tres tenors camerals a S'Agaró, Vic i Sant Cugat

Una setmana marcada per l'oposició de Torres, el viatge de Canadell i la XXIV Trobada d'Economia

La XXIV Trobada d'Economia a S'Agaró. | ACN La XXIV Trobada d'Economia a S'Agaró. | ACN

Tú a Boston y yo a California és una famosa pel·lícula de comèdia nord-americana produïda per Disney que va arribar a ser candidata als Premis Óscar a la categoria de millor muntatge i so durant els anys 60. A VIA Empresa hem recuperat aquest clàssic per versionar així el Peu de Pàgina d'aquesta setmana a tres bandes: Vostè a S'Agaró, vostè a Vic i vostè a Sant Cugat. 

Aquest dissabte s'ha complert tot just un any des que l'exdirectiu de Damm i Cacaolat, Enric Crous, va fer oficial la seva candidatura a presidir la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona. "L'economia s'ha de dedicar a l'economia, al César lo que es del César y a Dios lo que es de Dios", va assegurar llavors en un acte celebrat al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Efemèride cameral. 

No va ser fins a mitjans de febrer d'aquest any quan Crous i l'empresari José Maria Torres van segellar un acord per a una candidatura conjunta amb el lema "Si tu no votes, res no canviarà". Crous i Torres no van sortir escollits als seus respectius epígrafs i la candidatura Eines de País capitanejada per Joan Canadell es va acabar imposant per majoria absoluta a la Llotja de Mar entre crits de "Visca la República!". 

Torres: "Seria bo que hi hagués unió a l'oposició. Hi ha malestar pel que passarà... Com a totes les democràcies, hem d'ajuntar-nos a l'oposició per lluitar i que la Cambra es dediqui a fer la seva funció. I que la política es faci al Parlament"

Crous va deixar la Cambra, a la recerca de nous reptes professionals. Torres, va entrar al ple com a representant de Pimec després del partit patronal amb Foment que es va saldar amb un resultat de 4-2. Per sorpresa de molts, el president de Numintec ha donat aquest divendres un pas endavant i s'ha erigit com a impulsor de l'oposició a la Cambra de Barcelona durant un esmorzar amb mitjans celebrat també al Col·legi de Periodistes de Catalunya. 

"Seria bo que hi hagués unió a l'oposició. Hi ha malestar pel que passarà... Com a totes les democràcies hem d'ajuntar-nos a l'oposició per lluitar i que la Cambra es dediqui a fer la seva funció. I que la política es faci al Parlament", reivindica. Abans de tot, però, insisteix a desvincular la seva opinió com a empresari de la postura oficial de Pimec.

Canadell: "Recordo a Torres i a Pimec que ell és al ple de la Cambra en representació de Pimec. La seva empresa Numintec va perdre, i ara vol liderar l'oposició en nom de Pimec? Em sembla que aquesta funció no està recollida als estatuts de Pimec..."

Canadell en va tenir prou amb poques hores per respondre a través de les xarxes socials: "Recordo a José Maria Torres i a Pimec que ell és al ple de la Cambra en representació de Pimec. La seva empresa Numintec va perdre, i ara vol liderar l'oposició en nom de Pimec? Em sembla que aquesta funció no està recollida als estatuts de Pimec..."  

La pluja de crítiques de Torres cap a la gestió de Canadell com a president de la Cambra va durar aproximadament hora i quart: "Em preocupa que la Cambra es converteixi en un altaveu de l'ANC", "No es donen els resultats de les consultes", "Canadell no s'ha reunit amb mi i li he demanat en reiterades ocasions" o "Em preocupa la feina que fa a les xarxes socials amb un atac continu a tot allò que no és la seva ideologia."

Més info: L'aniversari més econòmic de Pedralbes a l'Smart City

"Quan estava el senyor Miquel Valls es va fer una tasca d'equilibri amb totes les forces polítiques, no vaig sentir que es fes política", va recordar. Malgrat tot, l'empresari també va voler felicitar Canadell per "haver actuat correctament" durant l'últim ple coincidint amb la presentació de l'estratègia Catalunya 2030-2040.  Al torn de preguntes, Torres va insistir a fer oposició, tenir molt en compte al comitè de bones pràctiques i donar-li encara marge de confiança al president de la Cambra. "La gent parla de moment per la boca petita i té por de les represàlies. És aviat, però és necessari fer oposició", va rematar. 

Poques hores abans que esclatés públicament l'espurna d'aquest conflicte cameral, Canadell va posar de manifest aquest dijous el Via Crucis de la R3 entre Barcelona i Puigcerdà des de Vic denunciant els incompliments de l'Estat espanyol amb la línia de Rodalies. Acompanyat pels alcaldes de Ripoll, Vic, Manlleu, Torelló, Sant Quirze de Besora, Centelles i Balenyà, va elevar una queixa al Síndic de Greuges de Catalunya que també va participar en aquest multitudinari acte.

Més info: Els 15 manaments de la Cambra per a la independència econòmica

Ras i curt, en xifres, per part de Canadell: "De la pluja d'inversions de 4.000 milions pel període 2008-2014, no s'ha fet pràcticament res. El 2014-2016 es van prometre més de 300 milions per Rodalies i només s'ha complert el 12%. I el 2015 es va començar a licitar el desdoblament entre Parets i La Garriga i encara no tenim cap calendari".

Al llarg d'aquest cap de setmana s'ha celebrat també la XXIV Trobada d'Economia a S'Agaró organitzada per la Fundació Olof Palmé i la seva presidenta Anna Balletbò. Tot i que era un secret a veus, la primera gran notícia de fa uns dies va ser que la Cambra de Barcelona es desvinculava de l'organització i del finançament de la trobada empresarial.

Tot plegat, en línia amb l'estratègia de replantejament de patrocinis i activitats camerals que també inclou la suspensió dels Dinars Cambra. 

Tot i això, la Cambra i Olof Palmé han seguit col·laborant "en temes puntuals" durant l'edició d'enguany. Canadell no hi ha anat, però la vicepresidenta primera de la Cambra, Mònica Roca, sí i ha volgut deixar molt clar que "el tarannà" de la Cambra actual és "molt diferent" al de l'antiga junta i que desvincular-se de la Trobada d'Economia a S'Agaró respon a una qüestió de "prioritats".

Roca: "El tarannà de la Cambra actual és molt diferent al de l'antiga junta" 

Un dels titulars de l'edició d'enguany a S'Agaró l'ha donat la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme en funcions, Reyes Maroto, assegurant que treballen amb Nissan en un "projecte industrial" per a la planta de la Zona Franca. Concretament, aquest projecte industrial implica portar la fabricació d'un nou model a Catalunya.  "Necessitem un projecte industrial per albergar un nou model o altres alternatives perquè la planta de Nissan continuï sent focus de riquesa i de creació de treball", ha afirmat. 

La secretària d'Economia del Govern, Natàlia Mas, ha sigut l'única representant de la Generalitat. Algunes de les baixes més destacades d'última hora han estat la de la ministra d'Economia i Empresa en funcions, Nadia Calviño, o l'Alt Representant de la Unió Europea per a Assumptes Exteriors, Josep Borrell. Tot i que és un habitual d'aquesta trobada, Torres tampoc hi ha anat perquè li donaven el Premi Honorífic Home amb Valors d'ADE Vallès a Sant Cugat. 

Parafrasejant el clàssic de la comèdia nord-americana produïda per Disney: Vostè a S'Agaró, vostè a Vic i vostè a Sant Cugat

Més informació
El Via Crucis de la R3 entre Barcelona i Puigcerdà
Avui et destaquem
El més llegit