• Les deu principals inversions del ‘digital health’ català

Les deu principals inversions del ‘digital health’ català

Koa Health lidera les rondes de finançament dels dos últims anys amb les seves eines per a la salut mental

L'equip de Cuideo | Cedida
L'equip de Cuideo | Cedida
Barcelona
19 de Desembre de 2022
Act. 30 de Desembre de 2022

L’ecosistema català d’empreses de salut digital (digital health) està format per 267 companyies, de les quals el 91% són pimes, que facturen prop 440 milions d’euros anuals i ocupen a més de 3.000 persones, segons un recent estudi d’Acció, l’agència de la Generalitat dedicada a la promoció de l’empesa catalana. Arran de la pandèmia de Covid-19, aquest subsector ha registrat un gran creixement a tot el món, també a Catalunya, especialment en camps com la teleassistència i la salut mental.

 

La majoria d’aquestes 267 empreses són relativament noves com ho demostra el fet que el 72% tenen menys de 10 anys d’existència. El 24,6% facturen més d’un milió d’euros anuals i el 3,6% superen els 10 milions. Per àrees d’activitat, destaquen les consultores tecnològiques (20,6% del total), les que han desenvolupat eines clíniques (19,9%), les de teràpies digitals (12,7%) i les de suport als professionals mèdics en la presa de decisions (9,7%).

Segons l’estudi d’Acció, el mercat mundial de digital health creixerà a un ritme del 16,5% anual i superarà els 550.000 milions de dòlars el 2027, quan el 2020 estava per sota dels 182.000 milions. No obstant, les estimacions per aquest 2022 apunten un descens del 50% de la inversió i d’un 26% pel que fa a les rondes d’inversió respecte 2021, fet que suposa una “estabilització” perquè se situa als nivells de 2020. Aquest descens en rondes i capital invertit, que es produeix en la majoria dels àmbits tecnològics, s’atribueix a la “bombolla inversora” del 2021 i a les incerteses de la conjuntura econòmica d’aquest 2022.

 

Nord-americans i xinesos

Pel que fa al rànquing de rondes mundials de 2021, les companyies nord-americanes i xineses copen les deu primeres posicions. En els quatre primers llocs apareixen les nord-americanes RO i Magic Leap amb 500 milions de dòlars, i les xineses Miaoshou Doctor i Eswin, amb més de 460 milions de dòlars. Cap companyia de digital health de l’Estat espanyol, ni tampoc cap fons d’inversió local, està en les deu primeres posicions mundiales. Tot i així, a la seva escala, les startups de digital health implantades a Catalunya s’han beneficiat de la tirada del digital health.

Aquest és el top ten de les rondes de finançament captades per startups de salut digital catalanes en els dos últims anys, ordenades per imports:

Principals inversions en startups de digital health a Catalunya (2021-2022)*
EMPRESAMEURANYACTIVITAT
Koa Health15,92021Salut mental
Top Doctors11,22021Plataforma de contacte d'especialistes
Mediktor11,22021Reconeixement de símptomes pel llenguatge
Durcal8,02022Teleassistència
Amelia7,02022Salut mental
Oliva5,72022Salut mental
Cuideo5,02022Teleassistència i atenció domiciliària
HumanITcare2,52021Vigilància i atenció en remot
Oliva2,02021Salut mental
Dycare1,32022Teràpies de rehabilitació física

*Dades de l’estudi d’Acció

 

1. Koa Health (ronda d’inversió de 15,9 milions d’euros, 2021) | Spinout sorgida de Telefónica Alpha, el laboratori de projectes disruptius de l’operadora de telefonia. Centrada en teràpies de salut mental. Si se suma la ronda de 14 milions de 2020, és l’empresa de digital health amb seu a Catalunya que ha rebut més finançament des de la pandèmia, al voltant de 30 milions d’euros. A banda de Telefónica, en els seu capital hi ha els fons estrangers Ancora, Wellington, MTIP, així com els espanyols Akilia, Creas Impacto, Sabadell Asabys i Mundi Ventures. Disposa de seu operativa a Barcelona i d’oficines a Amsterdam i Londres. Ha desenvolupat eines com Mindset, per controlar l’angoixa, o Foundations, per mesurar els nivells d’estrès dels treballadors.

Les empreses tecnològiques dedicades a la salut mental són les que atrauen més finançament: Koa Health, Mediktor, Amelia, Oliva i HumaITcare

2. Top Doctors (11,2 milions d’euros, 2021) | Ha creat una plataforma digital que orienta els usuaris, en funció dels símptomes que presenten, cap a professionals de la sanitat. La seva base de dades inclou més de 90.000 experts en 50 especialitats mèdiques. Opera en set països d’Europa, l’Amèrica Llatina i Aràbia Saudita. L’última ronda va ser liderada pel fons francès Impact Partners i també va comptar amb la participació de l’Institut Català de Finances.

3. Mediktor (11,2 milions d’euros, 2021) | Aquesta startup ha creat una eina amb intel·ligència artificial que ajuda als professionals de la sanitat en el triatge de pacients. Reconeix símptomes de malalties mentals a partir de l’anàlisi del llenguatge. El software ha estat validat amb un rati d’èxit del 91% en assajos clínics. L’última ronda va ser liderada per la suïssa MTIP i va comptar amb la participació de la barcelonina Alta Life Sciences.

4. Durcal (8 milions d’euros, 2022) | Startup fundada per Guillem Viladomat, centrada en la teleassistència per a la gent gran. Aquesta ronda ha estat liderada per Telefónica Ventures i amb la participació de Mangrove, Prosegur Tech Ventures i Atresmedia, entre altres. Els seus productes estrella són una app de teleassistència i un rellotge localitzador, que permet demanar ajuda i transmet les constants vitals de l’usuari. Fins i tot, alerta automàticament de caigudes.

5. Amelia (7 milions d’euros, 2022) | Ha desenvolupat una eina per als professionals de la salut mental, validada científicament, per avaluar als pacients. Utilitza la realitat virtual. Fundada i presidida per Xavier Palomer, anteriorment amb el nom de Psious. Des de la seva constitució el 2014 han cobert diverses rondes de finançament, l’última encapçalada pel fons londinenc Endra i amb la participació de Sabadell Asabys, Caixa Capital Risc i CG Ventures.

6 i 9. Oliva  (5,7 milions d’euros, en 2022, i 2 milions, en 2021) | Plataforma dirigida als professionals per a l’atenció de malalties mentals en l’àmbit laboral, especialment en les pimes. Permet la detecció i seguiment de la depressió, l’estrès, l’angoixa, el cansament i altres situacions que afecten al treballador. Fundada per Javier Suárez i Sançar Sahin, ha cobert dues rondes de finançaments des de 2021, la sisena i la novena per import de les startups radicades a Catalunya. L’última, de 5,7 milions, va ser liderada per la londinenca Stride VC.

7. Cuideo (5 milions d’euros, 2022) |  Empresa fundada per Adrià Buzón, Roberto Valdés i Alejandro Valdés especialitzada en la cura a domicili de persones grans. Amb el seu algoritme, connecta el cuidador amb la família o persona depenent mitjançant la geolocalització. Ofereixen l’opció de servei a domicili tant per hores com per dies. L’última ronda de finançament va suposar l’entrada d’Atresmedia. EconomistesBan, la xarxa de Business Angels del Col·legi d’Economistes de Catalunya també participa en aquesta empresa.

El fons públic European Innovation Council aposta per la plataforma de seguiment de pacients de HumanITcare

8. HumanITcare (2,5 milions d’euros, 2021) | A través de la seva plataforma, els professionals de la sanitat poden fer un seguiment, en remot, de la salut dels pacients. Això és possible mitjançant dispositius mèdics connectats. Aquesta plataforma és molt utilitzada en salut mental, però també és útil per a altres malalties. Fundada per Nuria Pastor i Unai Sánchez, en la última ronda va obtenir finançament de l’organisme públic European Innovation Council.

10. Dycare (1,3 milions d’euros, 2022) | Ofereixen solucions tecnològiques per a la funcionalitat dels sistemes muscular i esquelètic. El seu principal producte és ReHub, plataforma digital de suport per a la rehabilitació, en els seus domicilis, de pacients amb lesions a l'aparell locomotor. Els seus clients són professionals i companyies asseguradores. L’última ronda va ser liderada pels fons suïssos Board Advisors i Viopas Venture Consulting.