L'Anoia, el "múscul" industrial de la Catalunya profunda amb un objectiu clar

La comarca de la Catalunya Central té un ADN i bagatge industrial amb nombrosos productes (i curiositats) que han traspassat fronteres

Igualada és la capital de l'Anoia i té 41.287 habitants | iStock Igualada és la capital de l'Anoia i té 41.287 habitants | iStock

Sabies que els orígens de la coneguda marca de pa de motlle Bimbo té empremta anoienca? O que la famosa caixa vermella de bombons Nestlé, coneguda com La Caja Roja, es va fabricar a Igualada? O que a l'Anoia hi ha l'única empresa d'Espanya que fabrica globus aerostàtics? També són uns enamorats del programa Crims i han preparat el primer videojoc per "posar llum a la foscor". Parlar de la comarca de l'Anoia és endinsar-se a la comarca industrial per excel·lència de Catalunya. 126.000 habitants formen part d'una zona amb un ADN i bagatge industrial que es remunta al llarg dels segles amb una singularitat única: les empreses estan disperses per la geografia de la comarca i no es concentren majoritàriament a la capital, com succeeix en el cas de Ripoll (Ripollès) i Puigcerdà (La Cerdanya). D'aquí que el municipi de Santa Maria de Miralles, de tan sols 128 habitants, generi una facturació per càpita amb més de 6 milions d'euros per habitant gràcies a l'efecte Petromiralles.

126.000 habitants formen part de l'Anoia, una comarca amb un ADN i bagatge industrial que es remunta al llarg dels segles

Parlar de "múscul" industrial a l'Anoia, no és cap exageració si es compara amb la resta de Catalunya. Tal com apunta l'economista Oriol Amat a VIA Empresa, des de fa unes dècades, el pes de la indústria a Catalunya ha anat caient i ha passat de representar el 43% del PIB català (1955) al 20% (2023). La dada no és dolenta si es compara amb la resta d'Espanya, on la indústria representa un 15%, i si es treu Catalunya el percentatge seria encara més baix. "Que la indústria perdi pes és normal, ja que fa cent anys vàrem començar a passar d’una economia basada en l’agricultura a una economia basada en la indústria, i ara estem passant a una economia basada en els serveis", precisa Amat. 

Més info: Cap a on va la indústria?

Per començar, la indústria crea llocs de treball que generen "més valor afegit i per això tenen millor retribució i millors condicions laborals", continua l'economista. "Però també són llocs de treball que tenen més continuïtat i menys temporalitat, especialment si ho comparem amb el turisme. Per tant, estem parlant que la indústria crea llocs de treball de més qualitat i menys precarietat", destaca el catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Amb el nou Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025, l’objectiu és que el pes de la indústria a Catalunya pugi fins al 25% el 2030. A l'Anoia, en canvi, superen de llarg la mitjana. La indústria anoienca suposa més d'un 31% del PIB, segons reitera la Unió Empresarial de l'Anoia amb l'informe econòmic i empresarial VII Empresa i Progrés: Anoia industrial.

Si s'entra al detall, el pes de la indústria és de gairebé 732 milions d'euros, amb més de 9.800 treballadors directes i gairebé 8.300 d'indirectes a la comarca. Tot i que el sector de la indústria ha viscut una davallada els darrers 10 anys, passant de 580 empreses a 515, han aconseguit recuperar el volum de negoci prepandèmia amb un increment del 26,8% i que dobla el conjunt de la província de Barcelona.

La indústria anoienca suposa més d'un 31% del PIB, mentre que a Catalunya és del 20%

Altres conclusions tenen a veure en com la indústria de l'Anoia s'ha nodrit d'un sector logístic potent, que ha crescut, i que ha permès créixer a les mateixes indústries del territori; però també, com el talent és un dels puntals de la indústria de la comarca. I és que el sector industrial s'enfronta a rellevants desafiaments, especialment relacionats amb l'atracció i retenció del talent, i per això, el talent femení té un paper important tal com apunta aquest estudi.

L'industrial és un sector fortament masculinitzat i presenta certes característiques: les dones ocupen majoritàriament llocs relacionats amb la comptabilitat i l'administració a la indústria; hi ha molt pocs càrrecs de direcció i gerència que siguin femenins; les dones a la indústria guanyen un 17,3% menys que els homes (a Catalunya); però, el nombre de dones al sector industrial a l'Anoia és del 31,5%, lleugerament superior a la mitjana catalana.

Qui és qui al teixit empresarial de l'Anoia?

La industria lidera la facturación de las empresas de Anoia | iStock
La indústria lidera la facturació de les empreses de l'Anoia | iStock

En primer lloc, segons l'informe Estructura empresarial de la demarcació de Barcelona, elaborat per la Diputació de Barcelona, de la majoria dels milions facturats en la indústria de la comarca, hi ha una gran dependència sobretot del paper i les arts gràfiques; la indústria de fabricació de motors i altres materials de transport i, finalment, la resta de la facturació té a veure amb el tèxtil, la confecció, el cuir i el calçat.

Un total de 5 empreses de l'Anoia figuren entre les 250 de la província de Barcelona amb major volum de negoci

Igualada concentra més d'una quarta part de la facturació total del teixit empresarial, tot i això, a diferència d'altres comarques, les organitzacions més grans de l'Anoia estan disperses per la geografia de la comarca. Per exemple, de les deu primeres empreses amb major volum de facturació, tres estan a La Pobla de Calaramunt, dues a Santa Maria de Miralles, dues a Òdena, una a Masquefa, una a Calaf i una a Igualada. 

Més info: L'Anoia es reivindica com a comarca industrial

En aquests moments, segons l'Informe Trimestral del teixit empresarial i mercat del treball de la Cambra de Comerç de Barcelona, un total de 5 empreses de l'Anoia figuren entre les 250 de la província de Barcelona amb major volum de negoci: concretament Aldi Masquefa Supermercados (460 milions de facturació i 1.514 treballadors), Petromiralles 3 (437,2 milions i tres treballadors), Petromiralles (414.233 milions d'euros i 186 treballadors), Unión Industrial Papelera (172 milions i 79 treballadors) i Snop Estampación (160,8 milions d'euros i 749 treballadors).

La "sorpresa" d'Aldi Masquefa Supermercados

ALdi Masquefa Supermercados lidera la facturació de l'Anoia | Cedida
Aldi Masquefa Supermercados lidera la facturació de l'Anoia | Cedida

Pot sorprendre que Aldi Masquefa Supermercados ocupi la primera posició del rànquing de les 50 empreses que més facturen a la comarca de l'Anoia. Tot té a veure amb la reorganització financera de la cadena de supermercats alemana a Espanya i per "créixer" encara més. Tenen des d'Aldi Real State -encarregada de l'activitat immobiliaria del grup- a Aldi Central de Compras o amb diverses delegacions a les filials regionals del país. A la zona del nord-est d'Espanya, la seu principal és Aldi Masquefa Supermercados SL i està ubicada a Masquefa, un municipi de l'Anoia de 9.800 habitants. Des d'allí Aldi aposta, segons apunten des de la firma, "seriosament" per Catalunya, amb la pugna per guanyar quota de mercat amb els principals supermercats catalans, des de Bon Preu, Bon Àrea o Ametller Origen. De fet, a principis del 2022 va finalitzar l'ampliació de la plataforma logistica que tenen al municipi de l'Anoia i que els permet expedir fins a un milió de palets. El gran magatzem distribueix els productes a la xarxa de botigues a Catalunya i les Balears i té capacitat de creixement de cara a les noves obertures. La penetració en el mercat català és elevada, entorn del 36,2%.

L'efecte Petromiralles i uns anys convulsos

Propietat de la família Torrens, Petromiralles va néixer l'any 1967 | Cedida
Propietat de la família Torrens, Petromiralles va néixer l'any 1967 | Cedida

Propietat de la família Torrens, la coneguda empresa de l'Anoia Petromiralles va néixer l'any 1967 quan els pares de Pere i Josep Maria Torrens van obrir una benzinera i un restaurant en una cruïlla de carreteres al municipi de Santa Maria de Miralles. Abans d'obrir l'estació de servei ja venien bidons de combustible als pagesos de la zona. L'any 2002 l'empresa fou pionera a Espanya en iniciar la comercialització de biodièsel barrejat amb gasoli convencional. A principis de 2011 es va crear el hòlding Petromiralles Group per unificar les sis empreses dedicades a la comercialització de carburants i combustibles, que acabaren l'any 2010 amb unes vendes de 1.150 milions de litres. El holding aglutinà Petromiralles 3 i Petromiralles 9 (operadors petrolífers de venda a l'engròs), Petromiralles (benzineres, targetes de carburants i distribució a domicili), Petersun (gestió de tendes petites i de la producció d'energía solar fotovoltaica), Petromiralles Port (gestió de duanes i impostos) i Tbtrem Professional (exportació).

El juny de 2013 els principals directius del hòlding, entre els quals els germans Josep Maria i Pere Torrens, van ser detinguts i processats per frau fiscal, blanqueig de capitals, maquinació per alterar el preu de les coses i falsedat en document mercantil. El 2022, després de gairebé deu anys d'investigacions, l'Audiència Nacional va condemnar Josep Maria Torrens, propietari del 50% de la companyia, a 13 anys de presó i al pagament de 237 milions per defraudació de l'IVA, falsedat documental, blanqueig de capitals i tinença il·lícita d'armes. Els danys econòmics es van fer extensius a Petromiralles, que va ser condemnada al pagament de 24 milions com a responsable civil subsidiària.

Durant el 2013, els germans Josep Maria i Pere Torrens, van ser detinguts i processats per frau fiscal, blanqueig de capitals, maquinació per alterar el preu de les coses i falsedat en document mercantil

Tot i les polèmiques dels últims anys que ha protagonitzat Petromiralles -només fa falta fer una cerca ràpida en els primers resultats de Google per entendre-ho-, la petroliera  Petromiralles encara dona beneficis, però li pesa "l'espasa de Dàmocles d'una sanció de 24 milions".  Al marge de les cotes processals, les activitats ordinàries de Petromiralles es desenvolupen sense més problemes. Segons els comptes consolidats del 2022, la xifra de negoci es va disparar de 574 fins a gairebé 800 milions, gràcies a l'alt preu del petroli. La xarxa comercial inclou una vintena de benzineres pròpies i més d'un centenar de col·laboradores i associades. La plantilla consta de 200 treballadors. Paral·lelament, també distribueix carburants a domicili.

La forta presència de les papereres: el cas d'Unión Industrial Papelera i J Vilaseca S.A

El poble de Capellades on està establerta J. Vilaseca S.A. | iStock
El poble de Capellades on està establerta J. Vilaseca S.A. | iStock

Unión Industrial Paperera es va fundar el 1968 amb el nom de Paperera Sanllehí. El 1977 va adoptar la seva actual denominació. Des del primer moment va instal·lar la seva fàbrica a la Pobla de Claramunt. Aquest municipi va ser un dels pioners al negoci paperer dos segles enrere. També hi ha el cas de J. Vilaseca S.A l’artífex de la indústria paperera, amb més de 300 anys d’història. El secret del seu èxit s’ha basat en el comerç exterior i la innovació, ara rumb cap a l’economia circular. Compten amb 53 milions d'euros en ingressos d'explotació i 232 treballadors a Capellades.

Els actors 'Imprescindibles' de l'Anoia brillen en la 24a Nit de la UEA

Més de 600 assistents han acudit a la 24a Nit Empresarial de l'Anoia | VIA Empresa
Més de 600 assistents han acudit a la 24a Nit Empresarial de l'Anoia | VIA Empresa

"El teixit empresarial és la columna vertebral de la nostra societat". El president de la UEA, Joan Mateu, es va mostrar convincent i alhora il·lusionat davant dels 600 assistents que van acudir el dijous 16 de maig a la nova nau industrial del polígon Plans de la Tossa (Santa Margarida de Montbui) per celebrar la 24a edició de la Nit Empresarial UEA, l’acte empresarial de referència de la Catalunya Central, organitzat per la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) i nascut l’any 2000 amb l’objectiu de reconèixer la tasca de les persones empresàries, emprenedores i professionals de l’Anoia. 

Una de les jornades empresarials per excel·lència de la comarca de l'Anoia és la Nit Empresarial UEA, que ja porta 24 edicions

Amb motiu de guardonar les empreses associades a la UEA que celebren un aniversari destacat aquest 2024, l’entitat va fer un especial homenatge a les que enguany celebren el 10è aniversari, com Cubus Games i UAUU Weddings & Events; el 25è aniversari, Mg Comunicació, Àrea Publicitat, Carol Automatismes Igualada; el 30è aniversari, Concepte Gràfic, Tallers Bascompte i Intarex; el 35è aniversari, Blautec i Eminfor; 40è aniversari, Moix, Tasias i Ultramagic; 45è aniversari, Proquip; 50è aniversari, Electrònica Peña; 60è aniversari, Constructora de Calaf i Talleres Carrique; 135 anys, Curtidos Badia; 145 anys, Miquel y Costas & Miquel; 170 anys, Rivisa i 310 anys, J. Vilaseca.

El celler familiar Caves Bohigas es va imposar en la categoria de Trajectòria Empresarial, en disposar de més de vuit segles d’història elaborant caves i vins d’alta qualitat, reconeguts i premiats, i amb presència arreu del món, distribuint el 80% de la producció que es fa a la comarca. Per la seva banda, Dorsan, nascuda el 2013, va ser reconeguda per la seva Capacitat Emprenedora. La seva línia de productes i filtres industrials, s’orienta a cobrir les necessitats de filtració al laboratori i els processos industrials, disposant de centres de producció a Alemanya, Espanya, França, Índia i Mèxic per tal de cobrir els mercats europeus, asiàtics i sud-americans.

Més info: Els actors 'Imprescindibles' de l'Anoia brillen en la 24a Nit de la UEA

Quant a la categoria d’Empresa Innovadora, Meritem va ser la guardonada, en ser una empresa anoienca nascuda el 1992 per donar resposta a la gran demanda del sector de la restauració d’aquell moment: poder servir un plat de paella per més petita que fos la cuina, democratitzant-la i servint-la per tot el món. L’empresa disposa d’equip propi de qualitat i d’R+D. Finalment, Innovapack va ser la guanyadora de la categoria de Compromís Social, en ser una empresa dedicada a l’embalatge per a diferents sectors, especialitzada en l’ús de materials sostenibles. Són pioners en el món de la fabricació d’envasos de cartró amb base de polpa de canya de sucre, un residu fins ara desaprofitat.

Bonustrack: la igualadina que "posa llum a la foscor" al sector dels videojocs

Quim Garreta i Jordi Solà, dos dels socis fundadors de Cubus Games | ACN
Quim Garreta i Jordi Solà, dos dels socis fundadors de Cubus Games | ACN

Cubus Games és la companyia igualadina que posa llum a la foscor en el sector dels videojocs. I mai millor dit. A inicis d’aquest mes de maig ha llançat el videojoc de Crims per a mòbils i tauletes, Crims: casos oberts, tot just després de celebrar la seva primera dècada. Des de La Feria Tenebrosa fins avui dia “ha plogut molt”, reconeix Quim Garreta, cofundador de Cubus, qui encara recorda el videojoc que va donar lloc, el 2014, a “un viatge molt intens”. Des d’aleshores, la firma ha construït un camí en el sector gaming en què la diversió i el propòsit han esdevingut el segell de Cubus Games, i la seva consolidada experiència en el sector li ha obert les portes al món de la formació, educació i consultoria. I un lema final de Garreta, que s'eixampla a les empreses de l'Anoia: “És essencial ser molt perseverant i creure en allò que fas per assolir l’excel·lència. Si no hi creus és impossible”.

Més informació
La manca de sòl industrial, fre a la instal·lació de noves empreses a l'Anoia
La Fundació UEA impulsa la transformació econòmica i social de l'Anoia
Preocupació a les empreses de l'Anoia per la falta de treballadors
Avui et destaquem
El més llegit